Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Савјет за иновације и паметну специјализацију одржао прву сједницу: Приоритети Стратегије паметне специјализације основ за нови модел развоја ЦГ

Савјет за иновације и паметну специјализацију, констатовао је на првој сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, да Стратегија паметне специјализације Црне Горе (2019-2024), коју је наша земља усвојила прије пола године као прва држава у региону, представља основ за привредни раст и напредак друштва у другим сферама као и претпоставку за формулисање новог модела развоја Црне Горе.

Снажно подржавши три стратешка приоритета препозната у документу – одрживу пољопривреду и ланац вриједности хране, енергију и одрживу животну средину и одрживи здравствени туризам Савјет је указао на потребу даљег снажног развоја информативно-комуникационих технологија и креирања посебног програма за стартапове.

Указано је и на чињеницу да је Стратегија компатибилна са приоритетима нове Европске комисије чему свједочи и писмо европског комесара за сусједску политику и преговоре о проширењу Оливера Вархељија упућено дан раније предсједнику Владе. „Поздрављам то што је Црна Гора прва земља у региону која је усвојила Стратегију паметне специјализације (јун 2019.) која има потенцијал да повећа раст и запосленост препознајући и развијајући своје упоредне предности путем иновативног приступа“ – наводи се у на почетку писма са чијим је садржајем упознат Савјет.

Предсједник Савјета, премијер Душко Марковић је оцијенио на првој сједници Савјета за иновације и паметну специјализацију да су нашој земљи потребни стабилан дугорочни раст и развој, одржива и конкурентна индустријска производња, запослени млади људи, који ће својом креативношћу и марљивошћу убрзано вући наше друштво напријед.

„Треба нам диверсификација економије, и колико год били свјесни свих ограничења, морамо покушати заузети простор на макар неколико технолошки интензивних поља. Дакле, план је да наше скромне ресурсе фокусирамо на три приоритетне области, и у њима интензивно подржимо иновативност у Црној Гори на свим нивоима, али са посебном пажњом према младим генерацијама стручњака. Било да се школују овдје, било да су у потрази за новим знањима привремено на страној адреси, наш задатак је, да макар у ових неколико приоритетних поља дјеловања, креирамо центар гравитације, који ће их привући и задржати у Црној Гори“ – казао је предсједник Марковић.

Савјет се упознао са Акционим планом за спровођење Стратегије паметне специјализације Црне Горе (2019-2024) – циљеви за 2020. годину и размотрио могућности за успостављање имплементационог тијела за подстицање иновација.

Усвојен је Програм рада Савјета за иновације и паметну специјализацију за 2020. годину.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?