Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Зенка: Предлог закона о слободи вјероисповијести усклађен са највишим међународним стандардима и свим препорукама ВК

„Пред вама је Предлог закона који је усклађен са највишим међународним стандардима у области људских права и у потпуности усаглашен са најновијим препорукама Венецијанске комисије“, саопштио је министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка у уводном излагању о Предлогу закона о слободи вјероисповијести на сједници скупштинског Одбора за људска права.

Сједница Одбора за људска права на којој се разматра Предлог закона о слободи вјероисповијести, на којој као представници Владе учествују потпредсједник Владе Зоран Пажин и министар Зенка, почела је данас у 10 сати у Скупштини Црне Горе. Сједници присуствују и представници вјерских заједница и цивилног сектора.

„Ријеч је о веома либералном законском тексту, који свима у Црној Гори, дакле и вјерницима и онима који то нијесу, гарантује највиши степен права и слобода. Овим законом Влада испуњава своју обавезу да на подуставном нивоу овај веома важан аспект људских права буде адекватно уређен модерним законом, који ће замијенити стари закон из 1977. године, који је још увјек на снази,“ појаснио је министар Зенка.

Подсјетио је да приликом утврђивања Предлога закона Влада није журила, већ га је дуго и пажљиво припремала.

„Нацрт закона је припремљен још 2015. године. У оквиру јавне расправе која је услиједила ресорно министарство је примило и размотрило на стотине коментара. Само у прошлој години одржано је седам округлих столова, уз учешће академске заједнице, вјерских организација и невладиног сектора. Нема вјерске заједнице или друге заинтересоване стране која није коментарисала овај Нацрт. Осим тога, представници Владе су имали детаљне и исцрпне појединачне консултације са свим вјерским заједницама. На тим консултацијама постигнут је виши степен сагласности него икада раније по овим питањима. Прихваћени су сви они предлози вјерских заједница који су били у складу са међународним правним стандардима и јавним интересом,“ оцијенио је министар.

Према његовим ријечима, новим Предлогом закона се по први пут у Црној Гори јасно утврђује докле досежу права и обавезе вјерских заједница.

„Такође, на веома либералан начин је регулисана процедура регистрације, односно евиденције вјерских заједница. Ствар је слободне воље вјерске заједнице, да ли ће се регистровати или неће. Моћи ће слободно да дјелују и оне вјерске заједнице које одлуче да се не региструју и да немају својство правног лица.“

Најзад, навео је министар, овим законом се као културно добро штити државна имовина коју користе вјерске заједнице.

„Вјерски објекти и земљиште које користе вјерске заједнице на територији Црне Горе који су изграђени, односно прибављени из јавних прихода државе или су били у државној својини до 1918. године и за које не постоје докази о праву својине вјерских заједница, као културна баштине Црне Горе, биће уписани као државна својина. Међутим, ако нека вјерска заједница располаже доказима да је на основу некад или данас важећих прописа постала власник неке имовине држава ће то признати и поштовати. Важно је нагласити да се ове одребе закона једнако односе на све вјерске заједнице.“

Министар је нагласио да су апсолутно све препоруке из посљедњег мишљења Венецијанске комисије, из јуна мјесеца ове године, прихваћене и уврштене у текст Предлога закона.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?