Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Грађани треба да добију Закон који ће бити залог будућности, а не само одговор на прошлост

Потпредсједник Владе Зоран Пажин је на сједници Законодавног одбора Скупштине Црне Горе изразио увјерење да усвајањем Предлога закона о слободи вјероисповијести грађани треба да добију закон који ће бити залог будућности, а не само одговор на оно што је прошлост.

Коментаришући ставове чланова Одбора, потпредсједник Пажин је позвао све да се клоне тешких ријечи и заговарања било какве врсте насиља, па и вербалног, нагласивши: „Сигуран сам да имамо и снаге и воље за приступ који уважава аргументе, а који поштује мишљење које другачије него наше. Ја сам спреман да на такав начин да разговарам и о овом закону и о свим другим питањима.“

Потпредсједник је нагласио да држава има уставну обавезу да штити културна добра.

„Имамо и Закон о заштити културних добара, имамо и Устав. У ситуацији када је неопходно штитити културна добра морамо знати ко је за то одговоран. Држава прихвата одговорност да штити културну баштину која припада свим грађанима,“ оцијенио је.

„1905. године законом је Француска уредила да су све цркве изграђене прије 1905. године државна својина. Мислите ли да је неко ускратио вјернике у Француској да користе своја вјерска права, да исповиједају своју вјеру због тога што је то уписано, као споменик културе, на француску државу? Ускраћује ли неко права вјерницима Српске православне цркве у Храму Светога Саве у Београду да исповиједају своју вјеру и поред чињенице да је храм уписан на Републику Србију? Знате ли на кога су уписани храмови у Руској Федерацији која је Ваш идеолошки узор, немам ништа против тога само констатујем ту чињеницу? Смета ли што вјерницима у Русији што је Руска Федерација уписана као власник црквене имовине?“, навео је потпредсједник Пажин.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?