Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана 35. сједница Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем

Објављено: 20.12.2019. 16:22 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
У Подгорици је данас одржана 35. сједница Националног савјета за одрживи развој, климатске промјене и интегрално управљање обалним подручјем којом је предсједавао предсједник Националног савјета Мило Ђукановић.

Предсједник Ђукановић подсјетио је да почетни резултати имплементације Агенде Уједињених нација за одрживи развој до 2030. године, на глобалном нивоу, указују на неопходност континуираног усмјеравања трансформативног потенцијала 17 циљева и 169 задатака у правцу унапређења управљачких механизама и реформе постојећих националних развојних модела. У том контексту, исказао је очекивање да ће имплементација Националне стратегије одрживог развоја до 2030., као нашег националног документа којим је извршена транспозиција глобалне УН Агенде за одрживи равој до 2030., бити знатно унапријеђена у предстојећем периоду. Црна Гора има потенцијал да слиједи Агенду због сопствене потребе да се континуирано мијења кроз одрживе развојне трендове, који краткорочно и дугорочно помичу све сегменте друштва у правцу развоја знања, вјештина, усвајања позитивне праксе и искустава. У комбинацији са традиционалним вриједностима друштва, стварање услова за имплементацију мултилатералних обавеза треба да подстакне дугорочно одрживе развојне моделе. Предсједник је оцијенио да се ефикасно дјеловање може постићи уз оптималну координацију националних одговора с релевантним акцијама на међународном нивоу које су усмјерене на увођење одрживих развојних пракси и генерисање нових идеја и акција за достизање Циљева одрживог развоја.

На данашњој сједници размотрене су редовне активности које су у надлежности Националног савјета. Размотрено је стање у имплементацији националних стратегија одрживог развоја и интегралног управљања обалним подручјем и најзначајнија питања у контексту примјене ових докумената, с посебним фокусом на одрживо планирање простора морског подручја и заштиту биодиверзитета.

Налази Првог извјештаја о спровођењу Националне стратегије одрживог развоја потврђују да је у првом трогодишњем периоду имплементације овог стратешког документа остварен умјерен напредак. Исказано је очекивање да ће предстојећа изградња институционалног оквира за одрживи развој значајно унаприједити ефикасност имплементације националне политике одрживог развоја, односно дати допринос оптималној презентацији Црне Горе у глобалном контексту у оквиру спровоеђења Агенде о одрживом развоју до 2030.

У циљу унапрјеђења спровођења Националне стратегије биодиверзитета, те обавеза у контексту преговора у оквиру Поглавља 27. које се односи на животну средину, указано је на неопходност обезбјеђивања одрживог финансирања биодиверзитета и дати су предлози за унапређење процеса успостављања мреже НАТУРА 2000 у Црној Гори.

У контексту спровођења Националне стратегије интегралног управљања обалним подручјем подржана је реализација активности на припреми Плана морског подручја у оквиру Пројекта „ГЕФ Адриатик“, укључујући употребу резултата овог пројекта у изради новог Просторног плана Црне Горе и Плана генералне регулације. Такође, указано је на неопходност јачања управљачких механизама за одрживо интегрално управљање обалним подручјем како би се синхронизовале развојне концепције са потребом очувања морске средине.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?