Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједао Савјет за НАТО: ЦГ континуирано успјешно реализује обавезе и тиме потврђује да је поуздана и кредибилна савезница

Савјет за НАТО је данас, на В сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио низ актуелних питања која произилазе из чланства Црне Горе у Алијанси. Констатовано је да је Црна Гора постигла значајне и мјерљиве резултате након двије и по године чланства и да је, квалитетним и правовременим испуњавањем обавеза у оквиру Савеза, још једном оправдала кредибилитет који, као савезница, ужива на нивоу Алијансе.

У оквиру разматрања спровођења политичких приоритета Црне Горе у оквиру НАТО, Савјет је оцијенио да је профилисање наше државе у Алијанси кроз имплементацију политичких приоритета веома успјешно и да је, као такво, подједнако важно и за процес приступања Црне Горе Европској унији. Истовремено, Црна Гора наставља да спроводи активности на суочавању са глобалним безбједносним изазовима који захтијевају заједничко, координисано дјеловање и сарадњу савезника.

На сједници је детаљније било ријечи и о имплементацији НАТО смјерница о одбрамбеним издвајањима, имплементацији НАТО циљева способности, доприносима напорима Алијансе на јачању одбране и одвраћања, пројектовању стабилности, као и доприносу НАТО командној и структури снага. У оквиру ове тачке дневног реда, Савјет је кроз опсежну дискусију оцијенио да је Црна Гора дала допринос довољан да, у контексту поменутих обавеза из чланства, и на националном нивоу будемо задовољни досадашњим учинком, јер је наш допринос оцијењен врло позитивно и на нивоу савеза.

Савјет је размотрио и ажурирање Каталога националних одговора на НАТО мјере за одговор на кризе, што је од изузетног значаја за ефикасно функционисање кризног управљања у Црној Гори. Закључено је да је ажурирањем наведеног Каталога, Црна Гора унаприједила повезаност са системом кризног управљања у НАТО, чиме је обезбиједила и правовремен и координисан одговор на савремене безбједносне изазове, ризике и пријетње, првенствено хибридне и асиметричне природе. Истакнута је важност квалитетне будуће интерресорне сарадње на том пољу, која је и до сада била на високом нивоу.

Као четврту тачку дневног реда, Савјет је размотрио имплементацију Акционог плана за 2019. годину Комуникационе стратегије „Црна Гора чланица НАТО“. Закључено је да се Стратегија успјешно спроводи, као и да Комуникациони тим предузима све мјере како би се тај процес успјешно наставио у будућности. Оцијењена је успјешном досадашња имплементација кампање „WеареНАТО” коју Црна Гора спроводи уз подршку партнера из Велике Британије, у циљу профилисања Црне Горе као успјешне савезнице.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?