Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Предложени закон штити темељну вриједност Црне Горе као заједнице слободних и равноправних грађана

Објављено: 26.12.2019. 17:25 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе Црне Горе
Služba za odnose s javnošću„Како сваки пропис своју вриједност остварује тек у додиру са животом, сматрам изузетно важним да данас поведемо дијалог о темељним друштвеним вриједностима које овај закон штити, односно да грађанима понудимо јасан одговор на питање зашто је овај закон потребан данашњој Црној Гори и зашто је још потребнији Црној Гори коју остављамо генерацијама које долазе,“ нагласио је потпредсједник Владе Зоран Пажин у уводном излагању током расправе о Предлогу закона о слободи вјероисповијести у Скупштини Црне Горе.

Оцијенио је да се те вриједности огледају у уставном одређењу да је Црна Гора заједница слободних и равноправних грађана, у којој смо, без обзира на различито етничко поријекло, исповиједање или неисповиједање вјере, сви грађани Црне Горе и сви једнаки пред законом.

„Хтјели то да признамо или не, савремене Црне Горе не би било, да је грађани свих вјера и нација нијесу, кроз даљу и ближу историју, градили, бранили и обновили, на темељу непролазних вриједности слободе, правде, једнакости и солидарности. На овим истим универзалним вриједностима данас почивају најразвијеније демократије свијета, па и сама идеја уједињене Европе.“

Оцијенио је да, због тога, ни за данашњу Црну Гору нема другог пута напретка до одлучног одбацивања свих оних идеологија које уче да у њој има врједнијих и мање вриједних нација и вјера.

„Да будем сасвим јасан – сматрам једнако неприхватљивим вријеђање и негирање црногорског државног идентитета и онда када се слави нестанак наше државе у име великосрпског национализма и онда када се Његош проглашава геноцидним писцем, али и онда када неодговорни државни службеници грубо увриједе вјернике Српске православне цркве,“ рекао је потпредсједник и додао:

„Зато, овај Предлог закона који је пред вама не стаје на крај једном етнонационализму да би породио и узгојио други. Не! Овај закон доносимо да би сви у Црној Гори имали једнако право да, по својој савјести, буду или не буду вјерници било које вјероисповијести, и да би закони Црне Горе једнако важили за све.“

Потпредсједник Владе се, такође осврнуо на политичке ставове да можда није право вријеме за усвајање овог закона или да га треба одложити за неко будуће вријеме.

Оцијенио је да суштина овог питања заправо гласи – да ли желимо да генерација наше дјеце, кроз двадесет или тридесет година, и даље расправља о томе које су вјерске и националне заједнице у Црној Гори старије и важније и које заслужују више права од неких других?

„Немам баш никакву дилему да наредној генерацији морамо, једном за свагда, оставити јасан одговор на то питање – да су у грађанској Црној Гори најстарије и најважније оне вриједности које спајају Црногорке и Црногорце свих вјера и нација,“ подвукао је потпредсједник. 

„Само од таквих вриједности може бити саткан државни идентитет Црне Горе који сеже дубље од свих наших разлика и у којем су чојство и људскост неприкосновени чувари људског достојанства.

Управо то је вишевјерски и вишенационални идентитет којим се с правом поносимо и по којем се Црна Гора данас препознаје и цијени, како у нашем сусједству, тако и широм свијета.“

Ипак, додао је, за даљу изградњу и очување ових вриједности, које су услов напретка нашег друштва, неопходно је да сви у Црној Гори покажемо пуно разумијевање за све наше различитости, као и висок степен сагласја око универзалних људских и грађанских вриједности које нас уједињују и спајају.

„Зато позивам све вјерске заједнице и све друштвене актере да кроз дијалог и међусобно уважавање, сви заједно, кроз примјену овог закона допринесемо трајном утемељењу Црне Горе као заједнице слободних и равноправних грађана.

Једино тако вјерске и националне различитости могу бити оно што оне суштински и јесу – истинско богатство грађанске Црне Горе,“ закључио је потпредсједник Пажин.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?