Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић: Гарантовао сам митрополиту Амфилохију да Закон о слободи вјероисповијести нема скривену агенду у односу на Митрополију црногорску-приморску

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је приликом данашњег сусрета гарантовао митрополиту Амфилохију да Закон о слободи вјероисповијести нема скривену агенду и злокобну мисију у односу на Митрополију црногорску -приморску.

„Дао сам гаранције и увјерења да овај закон нема никакву скривену агенду, да је то закон који треба сваком цивилизованом и демократском друштву и да он не угрожава нити Црногорску митрополију нити било који вјерски објекат којим располаже или управља Црногорска митрополија, нити доводи у питање положај или статус иједног свештеника“, саопштио је предсједник Марковић у Скупштини Црне Горе у расправи поводом Предлога закона о слободи вјероисповијести.

Предсједник Марковић је подвукао да је у разговору са Митрополитом, поштујући његов став, аргументовао однос према Митрополији црногорско-приморској, а не према Српској православној цркви.

Прихватање иницијативе опозиционих посланика за сусрет са Митрополитом предсједник Марковић је образложио као потврду да Влада у овој расправи жели дијалог о суштинским и кључним питањима, а не о политици и манипулацијама, као и потврду потпуне спремности да уважи у Парламенту посланике који о овом питању имају дијаметрално супротно мишљење и нагласивши: „Чињеница је да о духовним и вјерским питањима која се преламају и преко овог Закона треба разговарати са првим човјеком или духовником Црногорске митрополије. И да његове ријечи или његове поруке и његова аргументација могу бити основ за даље промишљање о овом рјешењу. Не никако било којег другог црквеног великодостојника, као што смо имали прилику да то чујемо.“

Премијер је указао да је Влада била веома трпељива и у оним ситуацијама када се драстично кршио црногорски закон, иако свештеници за то нијесу имали благослов Митрополита, због поштовања његове ријечи.

Резимирајући данашњу дугу расправу, предсједник Владе је саопштио посланицима да је Митрополит тражио да Влада повуче Закон и да је то у интересу свих.

„Када сам га питао зашто је то такав предлог иза кога чврсто стоји је аргументација – неповјерење у нас и страх за своју позицију, за позицију Митрополије и њихове имовине. Покушао сам да га разувјерим, да таквог страха нема, нити да га може бити и да ипак треба да поштујемо једни друге“ – нагласио је Премијер.

Објаснивши да он као предсједник Владе има обавезе из програмских и других опредељења којим је ова Влада задобила повјерење грађана, премијер Марковић је рекао да је замолио Митрополита да остави вријеме да види да ли су гаранције у имплементацији Закона поуздане или оне имају манипулаторини садржај.

„Оно што смо сви и заједно потенцирали да је дијалог неопходан. Да смо и до сада имали дијалог, али по њиховој оцјени недовољан и не довољно инклузиван. Истовремено сам исказао спремност да настављамо да тај дијалог водимо и након гласања о овом Закону, ако он прође у Парламенту“ – навео је предсједник Владе. 

Истакао је да су Митрополит и његови сарадници рекли да је закон добар, осим у дијелу чланова 62 до 64, и да је у питању је неповјерење, а не закон. Оцијенивши да је у питању ирационални страх који је наметнут укупним друштвеним дјеловањем и невиђеним манипулацијама, предсједник Владе се осврнуо и на данашња писања једног портала да је физички нападнут због тога што је разговарао са Митрополитом.

„Дакле, узмите све у обзир. Немојте повлађивати ситним интересима и шпекулацијама. Ми смо овдје држава – и ви посланици, опозициони и посланици позициони, и Влада. На нама је одговорност, а не на играчима ван овог терена. Посебно онима који нијесу добронамјерни. Због тога Вас позивам посланиче Мандићу да из ове ситуације изађемо не слажући се, са пуним разумијевањем, а покушавајући да вјерујемо једни другима и да то повјерење веома брзо потврдимо. А ја сам спреман то повјерење да градимо већ од 8. јануара“ – поручио је предсједник Владе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмКгСЛqГ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?