Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић након усвајања Закона: Црној Гори не треба Шешељизација, обезбиједићемо да у земљи све функционише

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је након усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница да је чин посланика Демократског фронта неодговоран, али је додао да не очекује радикализацију ситуације и да ће власти обезбиједити да у земљи све функционише.

„Нажалост морам да изразим жаљење због једног неодговорног односа према Парламенту и наравно теми која је посланике Демократског фронта подстакла на такво понашање. Вјерујем да данашња Црна Гора, Црна Гора у XXИ вијеку не треба овакво политичко понашање и дјеловање у црногорском парламенту. Не треба нам Шешељизација црногорског парламента. Треба нам дијалог и када се разликујемо јер у том дијалогу разлике могу бити мање, а ниво разумијевања већи. Дакле, осуђујем овај чин, он је непримјерен и неодговоран према другим посланицима и неодговоран према грађанима Црне Горе, али вјерујем да ће ово бити добро искуство за све и да се ово више никада неће поновити“ – рекао је предсједник Владе новинарима након усвајања закона.

Премијер Душко Марковић је оцијенио да је Влада данас показала способност да обезбиједи квалитетан дијалог о једном осјетљивом али и важном питању.

„Свједоци сте да сам у оквиру тога дијалога покушавао пронаћи тачке спајања у оквиру наших разлика, да сам у току засиједања прихватио иницијативу да се сретнем са Митрополитом црногорско-приморским – два сата сам разговарао са Митрополитом, не први пут, али данас овим поводом директно. Сучелили смо аргументе једна и друга страна, и наравно наставили рад у парламенту. Видјели сте да су предлози који су долазили од политичке групације Демократског фронта били уцјена – узмите или оставите. У једном таквом амбијенту нијесмо могли разумјети њихов интерес да поправљамо законска рјешења. Сли шта је ту је закон је усвојен. Закон и рјешења у њему су добро свих грађана, добро свих вјерника и наравно атеиста да ће он оснажити онај наш напор да Црну Гору израђујемо као слободно и демократско друштво у којем ће сва права имати вјерници, али да та права не могу угрожавати права других“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Марковић се поручио грађанима Црне Горе да је држава способна да обезбиједи мир и стабилност и када се дешавају овакве ситуације и захвалио се огромном броју грађана за континуирану подршку коју је добијао током расправе.

„И да се захвалим на њиховој трпељивости и због тога што нијесу одговорили позиву Демократског фронта да изађу на улице и блокирају саобраћајнице и угрозе редован живот других грађана. Дакле, пуна захвалност грађанима Црне Горе на повјерењу. Ја им као предсједник Владе гарантујем мир и стабилност. Немају разлога да брину за то“ – казао је премијер.

На питање новинара да ли може бити немира предсједник Владе је рекао да не вјерује у то.

„Ви знате да грађани нијесу изашли самостално и да тај излазак грађана није њихов одговор на оно што се дешавало у Парламенту него на позив јасан, директан позив лидера Демократског фронта да се изађе на улицу и да се на тај начин изврши притисак на посланике у парламенту да не гласа за овај закон, на Владу да повуче закон. То је неразумијевање и политике и потребе да се у Црној Гори у оквиру једног политичког и демократског дијалога не може функционисати на бази уцјена нити се може путем свештеника утицати на цивилну власт да реализује своју уставну улогу односно да доноси законе. Дакле, не вјерујем уопште у немире у Црној Гори, не вјерујем у нестабилност Црне Горе“ – казао је премијер.

Предсједник Владе Црне Горе је на крају изјаве за јавност позвао грађане који су на улицама да се у пристојном року разиђу и да се врате својим кућама.

„Ако се тај захтјев власти не услиши држава Црна Гора односно органи за спровођење закона ће обезбиједити да у држави све функционише да грађани могу да иду на посао, да воде своју дјецу у вртиће, да иду до болница. Дакле сасвим сам сигуран да неће бити проблема ни на нашим улицама ни у земљи у цјелини“ – закључио је премијер Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?