Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на церемонији отварања канцеларија Делегације Европске комисије у Црној Гори

Објављено: 07.06.2008. 00:00 Аутор: Насловна страна
Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на церемонији отварања канцеларија Делегације Европске комисије у Црној Гори, Подгорица, 6. јун 2008. год.


Поштовани господине Ли,
Ваше екселенције,
Даме и господо,

Желим да изразим задовољство што смо се окупили поводом званичног почетка рада Делегације Европске комисије у Црној Гори. Драги пријатељи, интерес и пажња Европске комисије према Црној Гори расту у складу са изградњом наше младе државе, обновљене прије двије године по највишим европским стандардима, и њеним напретком на европском путу. Током своје посјете у априлу 2005. године, европски комесар за проширење Оли Рен најавио је отварање Канцеларије за везу Европске комисије у Подгорици. У јуну 2006., након међународног признања Црне Горе, господин Рен је најавио одлуку отварања Делегације Европске комисије. Она је конституисана у Црној Гори у форми примјереној представљању у међународно признатим државама у марту ове године, када је и амбасадор Маурер ступио на дужност шефа Делегације.

Користим прилику да захвалим Европској унији, Европској комисији, комесару Рену и његовом тиму, као и амбасадору Мауреру лично, и његовим сарадницима, на одличној комуникацији са Владом Црне Горе, Парламентом и цивилним друштвом, и успјешној сарадњи при реализацији бројних пројеката у циљу даље демократизације и европеизације црногорског друштва. Друштва, у коме ћемо, уз партнерство Европске уније, омогућити изградњу институција и успостављање функционалног правног и политичког система. По европским, нашим мјерилима, између којих је знак апсолутне једнакости.

Најзначајнији догађаји за нас у Црној Гори у претходној години били су потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, споразума о визним олакшицама и реадмисији и усвајање првог Устава независне Црне Горе, као и стопроцентни консензус у Парламенту приликом ратификације ССП. На путу укључења у Европску унију, у овој години, отпочели смо успјешну имплементацију Привременог споразума и споразума о визним олакшицама и реадмисији. Прошле недјеље Црној Гори је уручен Путоказ за либерализацију визног режима са Европском унијом, што је додатан импулс да одговорно и интензивно приступимо испуњавању предвиђених обавеза, како би створили услове за коначно укидање европских виза за црногорске грађане. Такође, Влада Црне Горе је на јучерашњој сједници усвојила Национални програм за интеграцију, од 2008-2012. године, свеобухватан документ којим су јасно дефинисане активности и њихови носиоци у циљу спровођења Споразума о стабилизацији и придруживању и координацији реформи на путу ка ЕУ. Посебно желим да истакнем значај реформе правосуђа и оспособљавања институција за борбу против организованог криминала и корупције, од којих није имуна ни Црна Гора, као уосталом и далеко развијеније и утемељеније државе и демократије.

Желим да у име Владе Црне Горе, и у своје лично име, захвалим Европској унији на издвајању значајних фондова за подршку Црној Гори. Само Инструмент за предприступну помоћ ЕУ предвиђа коришћење средстава у износу од 166 милиона еура до 2011. године, кроз пројекте намијењене подршци транзиције, јачању институција и регионалној и прекограничној сарадњи. Европски фондови намијењени нашој земљи као потенцијалном кандидату за чланство у ЕУ и екипирање административних капацитета Европске комисије у Црној Гори, јасне су потврде подршке Брисела свеобухватним реформама у нашем друштву. Присуство Европске комисије у снажнијем капацитету помоћи ће не само јачање капацитета институција Владе Црне Горе, него ће учврстити и унаприједити партнерски однос Европске комисије са националним Парламентом, цивилним друштвом, медијима, образовним институцијама и локалним заједницама у Црној Гори. Стално присуство Европске комисије у Подгорици, на највишем дипломатском нивоу, уз рад црногорске Мисије при ЕУ у Бриселу, ојачаће наше партнерске односе и олакшати испуњавање услова и обавеза Црне Горе на путу ка чланству у ЕУ, који су веома захтјевни. Али ми имамо и жеље и енергије да досегнемо европске циљеве. Прије свега због своје државе, и својих грађана. Влада је фокусирана на то да ствара услове да наши људи живе боље и срећније, да досегнемо европске параметре и када је лични стандард грађана у питању.

Увјерен сам да ће данашње отварање куће наших европских пријатеља у Црној Гори омогућити још бољу и ефикаснију сарадњу на реализацији заједничких циљева европске политике. Биће нам утолико лакше, јер све земље региона данас повезују исти стратешки правци чланство у ЕУ и НАТО. Политика добросусједства коју његујемо значајна је препорука за нашу, надам се блиску европску будућност.

Желим да увјерим амбасадора Маурера и његове сараднике да ће у Влади и свим њеним институцијама, као и у другим органима имати партнере и пријатеље. Као што знам да ће вас људи у Црној Гори, уосталом, као и ваше уважене колеге из све бројнијег дипломатског кора у Подгорици, дочекати отворено и пријатељски, у свим срединама, од мора до Дурмитора. Осјећајте се као код куће. Уосталом, овдје у Црној Гори сте у Европи. Желим вам успјешан рад.

Захваљујем на пажњи.

06.06. 2008.

Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?