Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење о одлукама Владе по дневном реду 151. сједнице

Влада Црне Горе је у четвртак, 26. децембра 2019, у складу са чланом 10 Уредбе о Влади, по дневном реду за 151. сједницу, донијела Уредбу о Царинској тарифи за 2020. годину којом се утврђује висина царинских стопа за наредну годину, у складу са динамиком утврђеном Законом о потврђивању Протокола о приступању Црне Горе Споразуму из Маракеша о оснивању Свјетске трговинске организације.

Донијета је и Одлука о измјенама и допунама Одлуке о утврђивању Листе љекова. Будући да је након објављивања важеће Одлуке дошло до промјене максималне цијене одређених љекова, чији произвођачи имају закључен посебан уговор са Министарством здравља, измјенама и допунама су извршене корекције у смислу приказивања нових максималних цијена, при чему трошак који сноси Фонд за здравствено осигурање остаје исти.

Влада је донијела Одлуку о одређивању руководиоца израде Просторног плана Црне Горе и висини накнаде за руководиоца и стручни тим за израду Просторног плана. За руководиоца израде Плана одређена је Светлана Јовановић, дипломирани просторни планер. Просторни план је стратешки документ и општа основа организације и уређења простора којим се одређују државни циљеви и мјере просторног развоја, у складу са укупним економским, социјалним, еколошким и културно-историјским развојем државе.

Утврђен је Предлог одлуке о доношењу Детаљног просторног плана коридора далековода 2x400 КВ Пљевља 2 - Бајина Башта за дионицу на територији Црне Горе. Циљ израде ДПП је стварање услова за дефинисање коридора и изградњу далековода кроз израду релевантне студијске, аналитичке и планске документације, као и да се на основу урађених анализа и варијантних рјешења предложи најбољи модел валоризације и заштите простора. ДПП-ом су утврђени оптимални услови и правила за изградњу, коришћење и одржавање инфраструктурних система у инфраструктурном коридору, као и повезивање постојеће мреже инфраструктурних система у јединствен систем.

Влада је донијела Програм мониторинга животне средине Црне Горе за 2020. годину. У расправи је појашњено да мониторинг животне средине представља систематско мјерење и испитивање параметара као и оцјењивање индикатора стања и загађења животне средине. На основу доступних података са мјерних мјеста о стању животне средине добија се јасан увид у промјене квалитета и квантитета животне средине, емисије загађујућих материја и коришћење природних ресурса.

Донијет је и Програм мониторинга површинских и подземних вода за 2020. годину.

Прихваћен је Грански колективни уговор о измјени Гранског колективног уговора за област просвјете, којим је коефицијент за ову област увећан су за око 9 одсто, као и за 2021. још 3 одсто додатно. За имплементацију измјена су планирана средства Приједлогом закона о буџету за 2020. годину. По процјени, позиција бруто зарада у Буџету Министарства просвјете у 2020. години биће увећана за 11.800.000 еура, а у 2021. години за додатних 4.200.000 еура (укупно 16.000.0000 повећања за Буџет 2021. године у односу на 2019. годину).

Влада је усвојила Информацију о реализацији активности и пројеката који се реализују кроз систем индиректног и децентрализованог управљања ИПА фондовима са пријегледом кључних активности у ИВ кварталу 2019. године. Информација је конципирана тако да предочи главне активности које су се догодиле у текућем календарском кварталу, а које могу имати утицај на ефикасност у коришћењу фондова претприступне подршке. На темељу активности које су спровођене од стране релевантних ИПА институција за појединачне ИПА програме, Директорат за управљачку структуру припрема свеобухватан преглед и посебно истиче кључне ризике у систему, које је неопходно третирати у предстојећем периоду.

Влада је усвојила Информацију о Уговору о гаранцији између Европског Инвестиционог Фонда као гаранта и Инвестиционо-развојног фонда Црне Горе А.Д. као корисника - ЕаСи гаранција и дала сагласност на Уговор о гаранцији. Гарантни инструмент ЕаСи је посебно намијењен микрофинансирању и социјалном предузетништву. Један од његових кључних циљева је повећање доступности и приступа финансијама припадницима угрожених група који желе да покрену сопствени бизнис, микро-предузећа и социјална предузећа. ЕИФ је одбрио укупан обим портфеља од пет милиона еура, са периодом доступности од почетка 2020. до краја другог квартала 2024. године.

Усвојена је Информација о полазним основама за преговоре са Међународном банком за обнову и развој у вези Гаранције засноване на јавној политици (ПБГ-Полицy Басед Гуарантее). Полазећи од позитивног искуства везаног за прву гаранцију засновану на јавној политици (ПБГ 2), о којој се преговарало током 2017. године, а која је резултирала закључењем веома успјешног кредитног аранжмана вриједног 250 милиона еура, Црна Гора и Међународна банка за обнову и развој (ИБРД) су, током 2018. и 2019. године, наставиле преговоре у вези са реализацијом друге овакве гаранције. Имајући у виду да је проактивним дјеловањем финансирање 2020. године готово заокружено путем емисије еурообвезница у 2019. години, идеја је да се кроз ПБГ 2 аранжман обезбиједе средства за финансирање буџета у 2021. години. Такође, потребно је истаћи да је Предлогом закона о буџету за 2020. годину предвиђено задужење у износу до 250 милиона еура уз подршку ПБГ 2 аранжмана.

Влада је усвојила Информацију о Приједлогу анекса бр. 2 Уговора о закупу земљишта и изградњи вјетроелектране на локалитету Можура и прихватила Анекс 2 Уговора. Имајући у виду да су наступиле непредвиђене околности због којих је дошло до кашњења у изградњи вјетроелектране, као и да је инвеститор уредно и благовремено извршио све своје уговорне обавезе, Анексом 2 је предвиђено да се период закупа аутоматски продужава за 12 мјесеци и истиче 07.06.2036. године.

Усвојена је Информација о Плану давања концесија за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина за 2020. годину и донијет План давања концесија. Концесије за детаљна геолошка истраживања и експлоатацију минералних сировина дају се ради обезбјеђења одговарајућег јавног интереса, унапрјеђења рударске дјелатности, обезбјеђења одрживог коришћења необновљивог минералног ресурса заснованог на његовом дугорочном коришћењу, веће запослености, као и рационалног, економичног, правилног и ефикасног коришћења природних богатстава, техничко-технолошког унапрјеђења и очувања животне средине.

Влада је усвојила Информацију о наставку имплементацији Уредбе о додјели средстава за подстицање директних инвестиција и унапређење конкурентности привреде. У складу са методологијом и дефинисаном процедуром, констатовано је да су обје пријаве пристигле на Јавни позив задовољиле дефинисане критеријуме, и њиховим вредновањем су се створили услови за почетак процедуре одобравања додјеле средстава за подстицај инвестиција. Инвестиционим пројектом компаније „Унипром д.о.о.” из Никшића планирано је запошљавање 70 радника на производним капацитетима, тако да укупна вриједност средстава за подстицање директне инвестиције која могу бити додијељена износи 1.228.500,00 еура. Пројектом компаније „П.З.У. Стоматолошки центар – Никчевић“ из Никшића планирано запошљавање 17 новозапослених радника на пружању стручних стоматолошких услуга, те укупна вриједност средстава за подстицање директне инвестиције која могу бити додијељена износи 68.000,00 еура.

Усвојена је Информацију о активностима на спровођењу Одлуке о критеријумима, начину и поступку избора лица које може стећи црногорско држављанство пријемом ради реализације посебног програма улагања од посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе, за ИВ квартал 2019. године.

Влада је усвојила Информацију о активностима на реализацији приоритетних пројеката из области туризма, за период јул – децембар 2019. године. Према подацима који су презентовани у Информацији може се констатовати да се већина пројеката који се реализују у приморском дијелу Црне Горе одвијају у складу са уговореном динамиком, тј. обавезама из уговора и Инвестиционих програма. Такође, у протеклом периоду Држава је кроз усвајање просторно планских докумената створила неопходне предуслове за развој сјевера Црне Горе и започела пројекте развоја планинских центара Колашин 1600, Цмиљача, Жарски, као и локалитета Савин кук на Жабљаку. Када је ријеч о пројектним активностима које се реализују на сјеверу Црне Горе и финансирају кроз Капитални буџет, може се констатовати повећање ефикасности реализације. Како се Влада у иницијалној фази, у циљу привлачења реномираних страних инвеститора, опредијелила за развој три скијалишта на подручју Бјеласице и Комова - „Колашин 1600“, „Жарски“ и „Цмиљача“, планирана су значајна улагања у развој инфраструктуре на овим локалитетима, чија вриједност по Инвестиционим елаборатима износи близу 70 милиона еура. Капиталним буџетом за ову годину, за сва три локалитета остварена су укупна улагања од 10.596.469,48 еура.

Донијета је и Иновирана Стратегија Црне Горе за транспозицију и имплементацију правне тековине Европске уније за поглавље 12 - Безбједност хране, ветеринарска и фитосанитарна политика са Општим акционим планом и Посебним акционим планом за контролу и искорјењивање класичне куге свиња код домаћих и двљих свиња у Црној Гори, након престанка вакцинације.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?