Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић: Остварена економска стабилност и привредни раст су темељ за покретање новог инвестиционог циклуса

„У овој години привређивано је у здравом пословном амбијенту, стално опадајуће назапослености, ниске инфлације, раста инвестиција и финансирања потрошње из реалних извора, што су показатељи који, заједно са постигнутим економским растом, заслужују да буду наглашени и похваљени“, оцијенио је данас предсједник ПКЦГ Властимир Голубовић током редовног годишњег састанка предсједника Владе Душка Марковића са привредницима у Привредној комори.

Сумирајући привредне резултате у години за нама, он је истакао: „Остварена економска стабилност и привредни раст су темељ за покретање новог инвестиционог циклуса, првенствено кроз планиране пројекте у саобраћају, енергетици, туризму и пољопривреди. Нове инвестиције долазе на основу утемељених очекивања да ће се наставити повољни трендови у нашој економији, укључујући континуирано усклађивање регулаторног оквира са европском правном тековином.“ 

Голубовић је подсјетио да Црна Гора прави крупне искораке у развоју саобраћајне инфраструктуре која ће, како је рекао, уз боље коришћење лучких капацитета и црногорске жељезнице, допринијети позиционирању наше државе као транзитног чворишта региона. Посебно је нагласио значај изградње аутопута, од кога се у релативно кратком периоду, могу очекивати позитивни мултипликативни ефекти – подизање нивоа привредних активности на сјеверу Црне Горе, те равномјернији регионални развој. У том контексту, констатовао је да су значајни резултати постигнути и у ваздушном саобраћају, при чему су Црногорски аеродроми и национални авиопревозник забиљежили у 2019. рекордан број путника, што је један од показатеља веома успјешне туристичке сезоне.

„Завршетак електроенергетског кабла између Црне Горе и Италије је показао да наша привреда може равноправно да учествује у реализацији пројеката од стратешког значаја за Европу. Поред економских бенефита које ћемо остварити на основу транзита енергије и закупа преносних капацитета, подморски кабал, заједно са планираним инвестицијама у нове хидро, вјетро и соларне електране, отвара могућност за експанзију нашег енергетског сектора и прерастање Црне Горе у значајног извозника електричне енергије“, рекао је Голубовић, додавши да ће ови стратешки пројекти допринијети смањењу дефицита робне размјене. 

Говорећи о резултатима туристичке привреде, предсједник ПКЦГ је истакао да су импресивни резутати које остварује тај сектор настављени и у овој години, а изграђени хотелски капацитети високе категорије и други туристички садржаји, учвршћују статус Црне Горе као престижне туристичке дестинације. По његовим ријечима, наша земља, а посебно Котор, препознати су као једно од водећих крузинг одредишта у источном Медитерану, док додатни квалитет нашој понуди дају новоизграђене марине, које доприносе развоју јахтинг туризма.

Уз оцјену да пољопривреда и прехрамбена индустрија заслужују да буду посебно поменути, Голубовић је истакао: „Наша држава је знатно повећала аграрни буџет и увела низ подстицајних мјера, што уз све успјешније коришћење расположивих међународних фондова ствара повољан амбијент за инвестирање у ову област. Успјешност пољопривреде и прехрамбене индустрије у 2018. потврђује и остварена стопа раста од 6,7 одсто, а трендови се настављају и у овој години“.

Предсједник ПКЦГ је, поред осталог, указао да је у склопу институционалног партнерства, представницима привреде омогућено да активно доприносе креирању повољнијег пословог амбијента, учешћем у Владиним тијелима и радним групама за израду важних закона.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?