Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: 2019. најбоља туристичка година у историји Црне Горе

Објављено: 30.12.2019. 23:23 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма

„Црну Гору у 2019. посјетило је 2,6 милиона туриста, остварили смо 14,5 милиона ноћења, а наш приход од иностраних и домаћих гостију износиће 1,1 милијарду еура, што је заиста пуно аргумената да кажемо да је ово најбоља туристичка година у историји Црне Горе“, саопштио је предсједник Владе Душко Марковић данас на редовном годишњем састанку привредника који организује Привредна комора Црне Горе.

Како је истакао, у 2019. отворено је 49 нових хотела са преко 3.700 лежајева док су током посљедње три године отворена 103 нова хотела у Црној Гори.

Истичући да су Аеродроми Црне Горе до краја ове године опслужили око 2,6 милиона путника, он је навео да је то 220.000 више путника у поређењу са прошлом годином.

„За успјех Црне Горе као престижне туристичке и инвестиционе дестинације заслужни су не само Влада Црне Горе и надлежни ресори већ и привредни сектор“, поручио је премијер Марковић.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Предсједник Привредне коморе Властимир Голубовић казао је да су импресивни резултати у сектору туризма настављени и у овој години, те да изграђени хотелски капацитети високе категорије и други туристички садржаји учвршћују статус Црне Горе као престижне туристичке дестинације. „Очекујем да ће започети инвестициони циклус у туристичке капацитете сјеверног региона наше земље, прије свега у развој инфраструктуре у ски-центрима што ће омогућити да се позиционирамо међу познате дестинације зимског туризма“, саопштио је Голубовић.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Државна секретарка за урбанизам у Министарству одрживог развоја и туризма Драгана Ченић је одговарајући на питања саопштила да је већ оформљен нацрт измјена и допуна Закона о планирању простора и изградњи објеката, те да су теме на које је сугерисано и указано од стране Одбора за грађевинарство Привредне коморе обрађене у оквиру ових захтјева.

„Сагласни смо са предлогом продужења рока за легализацију, а с обзиром на то да већ постоји орто-фото снимак на ком су евидентирани сви изграђени објекти, нема бојазни од могуће злоупотребе тог додатног рока у смислу омогућавања нове бесправне градње“, поручила је Ченић.

С обзиром на констатацију да 300 планова чека на израду, Ченић је појаснила да су то заправо захтјеви за измјену кроз План генералне регулације. Она је обавијестила присутне да је на посљедњој сједници Владе одабран руководилац изабран Просторног плана, док ће у јануару бити именован руководилац израде Плана генералне регулације. У том смислу, како је истакла Ћенић, може се очекивати да у периоду од годину дана имамо Просторни план, а у годину и по и План генералне регулације.

Фото и видео-материјал доступан је на хттпс://флиц.кр/с/аХсмКмЈсЛп.

Министарство одрживог развоја и туризма

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?