Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Позивам свештенство и митрополита СПЦ да не подстичу нереде, ово је посљедња опомена, Држава ће заштитити грађане

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић позвао је поподне свештенике Српске православне цркве на челу са највишим великодостојником те цркве у Црној Гори митрополитом Амфилохијем (Радовићем) да не подстичу нереде рекавши да је ово посљедња опомена.

„Позивам свештенство Српске православне цркве у Црној Гори да се врате у цркве и храмове, да позову вјернике да служе и да бораве у храмовима да их не позивају на отпор и пружање отпора властима у односу на овај закон јер се из цркава и храмова и њихових литургија излази на улице пројектују се нереди и напади на полицисјке службенике на грађане и имовину. … А Митрополиту црногорско-приморском савјетујем да не подстиче незадовољство и нереде да је ово посљедња опомена у том смислу. Јер Црна Гора и државне институције неће дозволити изазивање нереда, нападе на државне службенике, на полицију и угрожавање имовине и ограничавање права других грађана“ – рекао је предсједник Владе одговарајући на питања новинара након састанка са привредницима у Привредној комори Црне Горе.

Премијер је казао да позив Митрополије црногорско-приморске Српске православне цркве на дијалог представља куцање на отворена врата.

„Дијалог је пракса ове владе, а посебно када је овај закон у питању“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић подсјетивши да је то поновио и митрополиту Амфилохију на дан парламентарне расправе и да му је предложио да непосредно по усвајању закона почне дијалог о његовој имплементацији и рад на закључењу уговора државе и Српске православне цкрве.

„Дакле Митрополија куца на отворена врата и на већ учињен мој јавни позив“ – казао је предсједник Владе Црне Горе.

На питање новинара да прокоментарише чињеницу да власти Србије нијесу осудиле покушај спаљивања заставе Црне Горе на амбасади наше земље у Београду предсједник Владе је рекао да то сматра необјашњивим, те да са друге стране Црна Гора поштује имовину и знамења Републике Србије.

„Необјашњиво је да званична Србија није осудила покушај паљења црногорске заставе у Београду. Зачуђујућа је чињеница да министри у Влади Србије и неки њихови програмирани аналитичари вријеђају Црну Гору и њене институције. Ако је властима Србије и Влади Србије потребно било какво објашњење у односу на овај закон могу га добити од нас у сваком тренутку. За то је потребан дијалог. Очигледно нема спремности на тај дијалог него се тај дијалог води преко посредника, опозиционих политичких представника па и представника Цркве. Влада и Црна Гора је отворена за тај дијалог. Вјерујем да ово није добар примјер и добра аргументација за оно што нам се нуди као сарадња у региону посебно када је у питању „Мини Шенген“. Као што видите у Црној Гори постоји потпуна сигурност српске имовине, српских грађана, српских компанија… Погледајте да ли се неко окупља испред српске амбасаде? Да ли неко атакује на српску заставу у Црној Гори? Да ли су овдје угрожене српске компаније и њихови запослени? Да ли заиста има некога испред државе у вјерским објектима или црквама? Да ли су угрожена имовина Српске православне цркве и да ли је забрањено вјерницима да иду у вјерске објекте? Дакле, ради се о једној политичкој манипулацији која има за циљ да Црну Гору представи као небезбједну земљу. Сигуран сам да то не доприноси добром разумијевању између двије државе. Црна Гора поштује Србију, Црна Гора поштује институције Србије, поштује њихова знамења и тако ће се односити према њима и у будућности“ – казао је предсједник Владе.

Предсједник Марковић је рекао да је Црна Гора демократско друштво у којој свако има право да протестује кад год процјене да је то неопходно, када мисле да треба да упозоре власт или да се боре за своја права.

„Али то се мора радити у складу са законом и одговарајућим процедурама. Свако хулиганство, свака врста атака на државну имовину и на службена лица ће бити строго санкционисани и ту неће бити праштања и милости“ – рекао је Премијер.

Премијер Душко Марковић је поручио грађанима Црне Горе да су сигурни и да је држава ту да им обезбиједи сигурност.

„Поручујем грађанима: Будите сигурни, будите безбједни, имајте стрпљења. Црна Гора је европска држава XXИ вијека. Овдје неће бити никаквог сукоба. Овдје није никоме тијесно: ни Србима, ни Црногорцима, ни Албанцима, ни Муслиманима – Бошњацима, ни Хрватима ни било коме другом. ЦГ је дом за све. Али у ЦГ ће се поштовати црногорски закони, а не нечији други. Не брините за своју безбједност! Држава је ту да штити вашу сигурност и сигурност ваших породица“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
                         

  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?