Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић у ПКЦГ: На добром смо путу, наш резултат је одличан, не треба да попустимо под негативном кампањом

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је у разговору са привредницима да је црногорска економија у протекле три године забиљежила огромне успјехе, да је то резултат сарадње Владе и привреде, да је наша земља доказала да може сама да се развија те да у том темпу настављамо и у 2020. години.

„Сарадња Владе и Привредне коморе у цјелини и сваког предузећа је за мене највећи капитал који смо остварили у ове три године. Зато и имамо резултат који није само резултат напора Владе и институција већ и резултат привреде. Зато вам неизмјерно хвала јер смо ствари успјели да покренемо ка напријед“ – рекао јепремијер.

Предсједник Владе је рекао да је Црна Гора на добром путу, да предстоје добри изазови да тај пут одржимо.

„Ми смо на овом путу изградили самопоуздање у себе и у своје способности. Постали смо свесни свог ресурса и потенцијала који имамо и да на бази тог ресурса можемо сами у Црној Гори створити нову вриједност која ће бити од користи и за државу и за појединца“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је захваљујући обезбијеђеној синергији покренута економија која је забиљежила раст међу највишима у Европи. „Хвала вам на томе и на заједничком подизању главе изнад воде и спремности да на овим циљевима радимо у будућности“ – казао је премијер Душко Марковић.

Премијер је међу позитивним резултатима, поред чињенице да је наша економија у протекле три године једна од најбрже растућих у Европи навео још и смањење незапослености са изнад 22,8% у фебруару 2017 на 14,3 до 16,3% ове године, смањење буџетског дефицита на испод 3% како је дефинисано Стратегијом финансијске консолидације уз немогућност да изненадни финансијски удари угрозе економску политику. Поред тога, рекао је Премијер, у протекле три године је издвојено 850 милиона еура у развој због чега је данас цијела Црна Гора једно градилиште. „Зато данас радимо на ономе што је кључно ограничење за ваше компаније и за развој – а то је капитална инфраструктура“ – рекао је премије Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је у закључку разговора са привредницима поменуо још важност дигиталне инфраструктуре као, како је рекао, неслућене прилике за нашу земљу.

Наплата државних прихода је далеко боља него раније. рекао је премијер додајући да је наплата изнад три милијарде еура и да је то резултат нове посвећености и новог кодекса пословања у нашој змељи. „Ви сте довеи да стада имамо виша правила у етичком пословању и због тога имамо овако висок ниво наплате прихода јер сама принуда не би могла да дâ овакав резултат“ – рекао је Премијер. Додао је да је за само три године за 190 милиона еура смањен порески дуг.

Рекордна туристичка 2019. година је година у којој је у нашу земљу дошло 2,6 милиона туриста, а приход од туризма је 1,1 милијарду. Отворено је само у овој години 49, а у три године су отворена 103 нова хотела. Црна Гора се промовише као добра туристичка и инвестициона дестинација – рекао је Премијер.

Предсједник Владе је поменуо важан трансформациони пројекат подморског кабла између Црне Горе и Италије оцијенивши да тај пројекат нашу земљу ставља са маргине у центар енергетске политике региона.

Никад већа улагања у здравство, реформе у просвјети наредни су докази реформи и успјеха – рекао је Премијер.

Предсједник Марковић је похвалио реформе пословног амбијента што Влада ради заједно са привредом.

„На добром смо путу, наш резултат је одличан, не треба да попустимо под хистеријом и негативном кампањом већ да наставимо да на овај начин креирамо своју економску политику“ – рекао је Премијер. Додао је да све ово потврђује да није ријеч о ад-хоц акције него су ово резултати осмишљене политике и одрживог развоја. Покушај негирања тога представља обрачун са новом, савременом Црном Гором, Црном Гором XXИ вијека која је свјесна својих потенцијала и која може сама да пројектује своју будућност.

„И у 2020. години настављамо истим темпом, свјесни наших слабости. … А 2020. мора бити година још вишег раста него 2019. Ја очекујем да ће она бити око 4%“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић додајући да ће од наредне године ове састанке са привредницима дуплирати – умјесто једном – два пута годишње.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?