Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић упутио митрополиту Амфилохију позив на дијалог: Вријеме је и прилика да се још снажније посветимо слози, заједништву и изградњи повјерења

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић упутио је митрополиту Митрополије црногорско-приморске Амфилохију (Радовићу) позив на дијалог о Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница наводећи да је Закон ступио на снагу и да рокови за његову примјену теку.

„Желимо да са Вама, свештенством и монаштвом православне цркве у Црној Гори, подијелимо очекивање и наду да – упркос изазовима и полемикама, а посебно политичким уплитањима изнутра и с вани – доношење Закона неће изазвати нове подјеле у православном бићу Црне Горе. То истовремено значи да је и вријеме и прилика да се још снажније посветимо слози, заједништву и изградњи повјерења, а нарочито унутар православне конфесије, као најбројније. Влада ту прилику види и препознаје, и биће јој снажно посвећена“ – наводи се у писму предсједника Владе.

Премијер Душко Марковић у писму наводи да Закон треба посматрати као правни пропис који уклања не само културно и вјерско, већ и цивилизацијско ограничење у којем смо се затекли и као пропис који је усаглашен са савременим европским стандардима, и који је као такав задобио позитивно мишљење Венецијанске комисије, чије је препоруке Влада уважила уградивши их у законски текст.

„Али у овом тренутку још важније је да је Влада спремна да учини додатни напор како би православни грађани у Црној Гори кренули једним и заједничким путем. Ка том комплексном и захтјевном циљу, потребан је нови садржај у односима Владе и Митрополије црногорско-приморске, који уз повјерење као нужни услов, подразумијева и преузимање одговорности у односу на наше садашње улоге“ – стоји у писму предсједника Владе.

Премијер наводи у писму митрополиту Амфилохију је Влада спремна да отпочне дијалог о припреми темељног уговора о уређењу међусобних односа.

„Истовремено, дозволите да искажемо спремност да још једном заједнички сагледамо најбоља рјешења за примјену чл. 62-64 Закона, те да свакако кроз дијалог и могућно консензус, отклонимо сваку дилему и сумњу око коришћења цркава, храмова и манастира, односно њихове будуће намјене. Увјерени смо да је ово нужна етапа која нас дијели од коначног циља, а то је изградња повјерења и односа међусобног поштовања, те уважавања државе од стране православне цркве, а у корист заједништва свих православних вјерника“ – наводи се у писму предсједника Владе Душка Марковића упућеном митрополиту Митрополије црногорско-приморске Амфилохију (Радовићу).


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?