Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 154. сједнице Владе Црне Горе


Суочавајући се, као и многе европске државе, са великом потражњом за медицинским кадром у најразвијенијим државама Европске уније, Влада повећањем зарада даје одговор на овај изазов пред којим се налази наш здравствени систем као и здравствени системи држава региона и шире.

Влада се упознала са Информацијом о тренутној ситуацији у вези са Цорона вирусом и констатовала да је црногорски систем заштите успостављен у цјелини, да функционише и да је способан да одговори садашњим изазовима те да нема никакве опасности по становништво наше земље. Надлежни органи су задужени да у континуитету прате ситуацију и да о томе редовно извјештавају јавност.

Донијета је Уредба о условима за стицање звања и нивоима звања службеника Управе за извршење кривичних санкција која је усаглашена са новим звањима службеника ангажованих на пословима обезбјеђења притворених и осуђених лица, третмана и реинтеграције затвореника, њихове стручне обуке, здравствене заштите и стручног оспособљавања и усавршавања прописаних измијењеним Законом о извршењу казни затвора, новчане казне и мјера безбједности.

Влада је донијела Одлуку о изради Измјена и допуна Државне студије локације „Дио Сектора 22 и Сектор 23“, општина Тиват чији је циљ да се, сходно развојним потребама, створе плански предуслови за обезбјеђивање услова за додатни развој дјелатности које су комплементарне са развојем туризма.

Донијети су Програм подстицања пројеката у водопривреди за 2020. годину којим је, међу осталим, издвојено готово милион еура подршке за изградњу 33 сеоска водовода широм Црне Горе и Одлуку о давању шума у државној својини на коришћење продајом дрвета у дубећем стању, за 2020. годину.

Влада је усвојила Информацију о спровођењу програма субвенционирања рачуна за електричну енергију, упознала се са Упутством о поступку и начину спровођења програма субвенционирања рачуна за електричну енергију, који ће се примјењивати од 1. јануара до 31. децембра ове године.

Имајући у виду да су до сада по Програму Владе субвенцију рачуна за електричну енергију користиле најугроженије категорије становништва још од 2007.године, као и да су категорије за остваривање права на субвенцију утврђене Уредбом о снадбијевању рањивих купаца електричне енергије која се примјењује од 1. јануара 2019. године, рестриктивне односно да обухватају само кориснике који су истовремено материјално и здравствено угрожени, Министарство рада и социјалног старања је предложило да субвенционирање рачуна за електричну енергију буде настављено и у овој години.

Министарство рада и социјалног старања задужено је да измири рачуне за јануар, фебруар и март 2019. године по Програму субвенционирања рачуна за електричну енергију у износу од 861.864,18 еура.


Усвојена је Информација о резултатима преговора са Међународном банком за обнову и развој (ИБРД) у вези друге гаранције засноване на јавној политици (ПБГ-Полицy Басед Гуарантее).

Ријеч је о другој гаранцији заснованој на јавној политици коју је ИБРД-а за Црну Гору, односно о наставку претходне активности из 2018. године када је ИБРД одобрила нашој земљи гаранцију вриједну 80 милиона еура, која је представљала јаку полазну позицију за Црну Гору у преговорима са комерцијалним банкама и омогућила обезбјеђење 250 милиона еура кредитних средстава за финансирање буџета.

Као и у претходном случају, одобрење ПБГ 2 аранжмана условљено је реализацијом снажних реформских процеса и стабилном политичком ситуацијом у нашој земљи.

Влада је усвојила Информацију о потреби закључења Уговора о пословно-техничкој сарадњи између Министарства одбране и Аеродрома Црне Горе АД и прихватила прихватила Предлог Уговора о пословно-техничкој сарадњи између Министарства одбране и Аеродрома Црне Горе АД који је произашао је из потребе Аеродрома Црне Горе за коришћењем расположивих капацитета Ваздухопловства Војске Црне Горе, ради одржавања и уређења оперативних површина на Аеродрому Подгорица.

Усвојен је Извјештај о имплементацији Акционог плана за спровођење комуникационе стратегије „Црна Гора чланица НАТО-а“ за 2019. годину.

Влада је дала сагласност за Преусмјерење средстава из Текуће буџетске резерве на Министарство спорта и младих за исплату премија ватерполо репрезентацији Црне Горе за освојено треће мјесто на Европском првенству одржаном у Будимпешти.

Прихваћен је Меморандум о сарадњи између Владе Црне Горе и Црногорског олимпијског комитета чији је циљ квалитетнији развој олимпизма, олимпијског покрета и спорта у Црној Гори.

Влада је донијела одлуке о отварању Конзулата Црне Горе у Риги и Солуну на челу са почасним конзулима.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?