Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Здравству повећање плата за 15,3%

Објављено: 30.01.2020. 22:53 Аутор: Министарство здравља
Влада Црне Горе на данашњој сједници овластила је Министартсво здравља да са репрезентативним Синдикатима здравства потпише Измјене Гранског колективног уговора за здравствену дјелатност.

У складу са предложеном измјеном, коефицијенти за утврђивање зараде по основу потребне стручности и сложености послова увећани су за око 12% за 2020. годину и још додатних 3% за 2021. годину.

Министар здравља, др Кенан Храповић, казао је да је након преговора Владе и представника Синдиката постигнут компромис о повећању зарада за здравствене раднике са пређашњих 9% на 12% у 2020. години и за додатних 3% у 2021., што ће у коначном износити увећање за око 15,3%.

' Овакав резултат преговора сматрамо изузетно успјешним уважавајући чињеницу да су се три репрезентативна синдиката сагласила са оваквим предлогом о повећању зарада, а имајућу у виду стабилност државног буџета ' нагласио је министар.

Храповић је казао да је осим досадашња два Репрезентативна синдиката здравства, Уније слободних синдиката и Савеза синдиката, репрезентативност у јануару ове године стекао и Синдикат запослених у здравству Црне Горе, као и да ће се предложене измјене ГКУ примјењивати од 01.марта 2020.године.

Министар је објаснио и како ће се повећање коефицијената одразити на повећање зарада запослених у здравству:

’Усвојено повећање коефицијената ће једном доктору супспецијалисти донијети повећање основне зараде 108 еура у овој години, те додатних 27 еура наредне године, тј. доктор супспецијалиста ће 2021. године имати за 136 еура већу основну зараду него данас.

Напомињем да се ради о повећању зараде за редован рад, односно без дежурстава, приправности и прековременог рада. Уколико укључимо све наведене категорије, љекар супспецијалиста ће наредне године примати за око 210 еура већу нето зараду у односу на ону коју има сада. 

Што се тиче љекара специјалиста, просјечно повећање основне зараде у текућој години је 92 еура, односно у наредној додатних 25 еура, што значи да ће љекар специјалиста 2021. године имати за 117 еура већу основну зараду.
Уз дежурства, приправности и прековремени рад, љекар специјалиста ће 2021. године примити у просјеку за око 150 еура већу плату.

Када говоримо о љекарима опште праске, у овој години њихова плата биће просјечно увећана за око 75 еура, односно додатних 21 еуро у 2021. години, што збирно значи да ће љекару опште праксе следеће године плата бити већа у просјеку око 96 еура.

Уз дежурства, приправности и прековремени рад, љекар опште праксе ће наредне године просјечно имати зараду увећану за готово 110 еура.

Медицинске сестре и техничари, они са високом стручном спремом ове године ће имати увећане плате у просјеку за око 52 еура, и додатних 14 еура у наредној, тј. готово 70 еура повећање зараде 2021. године.

Средњем медицинском кадру ове године ће бити увећане плате за око 43 еура, а наредне додатних 12, тј. од наредне године њима ће плата бити већа у просјеку 55 еура.'

Храповић је поручио да је Влада увећањем коефицијената и повећањем зарада недвосмислено показала да здравство и здравствени систем држи као неприкосновени приоритет у својим политикама, а да здравствени професионалци имају посебно мјесто у друштву које константно мора уважавати важност овог позива.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?