Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Суд у Стразбуру одбио захтјев београдских адвоката за забрану спровођења Закона о слободи вјероисповијести

Европски суд за људска права одбио је захтјев Адвокатске канцеларије Радић из Београда да се Црној Гори забрани спровођење Закона о слободи вјероисповијести до доношења одлуке Уставног суда о уставности Закона или до закључења темељног уговора са Српском православном црквом.

Адвокатска канцеларија Радић из Београда поднијела је 27. и 30. јануара 2020. године иницијативе Европском суду за издавање привремене мјере којом би се државним органима Црне Горе забранило спровођење Закона о слободи вјероисповијести, до доношења одлуке Уставног суда Црне Горе по поднијетим иницијативама за оцјену уставности и законитости или до закључења темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе.

Суд у Стразбуру је одбио овакав захтјев, о чему је званично обавијештена Канцеларија заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права.

Подсјећамо да је још 2012. године Црна Гора добила спор пред Европским судом за људска права по тужби Српске православне цркве која је захтијевала реституцију црквене имовине у Црној Гори. Суд у Стразбуру је тада обацио тужбу СПЦ, којој се придружила у својству умјешача и Република Србија, као очигледно неосновану и неприхватљиву, утврдивши да подносиоци тужбе нијесу имали „постојећу имовину“ нити „легитимно очекивање“ за повраћај имовине чију су реституцију захтијевали.

Најновија одлука Суда у Стразбуру представља још један доказ да су примједбе које се износе на рачун Закона о слободи вјероисповијести искључиво политичке и идеолошке природе и да немају утемељања ни у домаћем ни у међународном праву.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?