Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада иницира најшири дијалог о темама кључним за интеграцију ЦГ у ЕУ

Влада ће иницирати најшири политички и друштвени дијалог на теме од кључног значаја за успјешно окончање процеса наше европске интеграције, одлучено је јуче поподне на 155, тематској сједници којом је предсједавао премијер Душко Марковић.

Полазећи од чврстог опредијељена Црне Горе да постане чланица Европске уније, што представља наш витални државни приоритет и интерес који нема алтернативу Влада указује да је пред нама најизазовнија, финална фаза преговора о чланству.

Као лидер у процесу, Црна Гора има нарочиту одговорност да настави успјешно да савладава обавезе из европске агенде.

Европска комисија ће врло брзо представити нови модалитет преговора, који, иако ће се односити првенствено на оне земље које још нијесу започеле овај процес, пружа додатну шансу за то.

Црна Гора мора да уложи све своје политичке, друштвене и институционалне капацитете, као држава и друштво у цјелини, да заједничким снагама постигне договор и изнађе политички консензус око питања европске интеграције. Садашњи друштвени и политички контекст диктира додатну одговорност према грађанима – управо да различити ставови у вези са другим питањима не би засјенили наш јединствени европски курс.

Влада Црне Горе је у потпуности посвећена сваком моделу који треба да обезбиједи услове да до тога дође.

Дакле, Црна Гора има снаге и капацитета да се, у изборној години, у пресудном тренутку за даљу динамику наше интеграције, окупи око европског циља. Први и најважнији корак у том правцу је јачање међусобног повјерења кроз наставак политичког и најширег друштвеног договора о условима за изборе, који су директно везани и за нашу европску агенду.

У том циљу, Влада, као грана власти са највише функционалног утицаја, али и са највише одговорности за укупно стање у друштву, исказује потпуну спремност и отвореност за разговор о свим питањима од суштинског значаја за наш демократски развој.

Желимо да тај дијалог што прије отпочнемо са свим актерима политичког и друштвеног живота који дијеле европски циљ, закључено је на тематској сједници.

Влада је овластила премијера Душка Марковића да о Иницијативи обавијести све релевантне политичке и друштвене актере.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?