Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић и европски комесар за проширење Вархељи: Кохезија свих сегмената друштва услов за успјешан наставак интеграције у ЕУ

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић и комесар Европске уније за сусједску политику у преговоре о проширењу Оливер Вархељи саопштили су данас након састанка у Подгорици да је обострани закључак да је нашој земљи у наставку процеса европске интеграције потребна кохезија и сарадња свих сегмената друштва како би процес био успјешан.

„Обавијестио сам комесара о иницијативи владе упућене политичким и друштвеним актерима за дијалог о изборним условима и свим питањима која су важна за нашу европску агенду. Заједнички интерес интеграције у Европску унију превазилази остале интересе и амбиције у том смислу, важно је да на предстојеће изборе сви гледају као на фер утакмицу. У наредној, финалној и најзахтјевнијој фази интеграција, неопходно је да око европских питања покажемо политичку зрелост и капацитет. Додатан подстрек и одговорност Влади и свим политичким и другим актерима на том путу дају резултати недавног истраживања јавног мнијења који су показали да грађани Црне Горе у великој већини вјерују у Европску унију и користи које им чланство доноси“ – рекао је на заједничкој конференцији за медије премијер Марковић.

Европски комесар је рекао да у нашу земљу доноси важну поруку да Црна Гора не може бити успјешна, осим ако сви радимо у том правцу.

„Значи и опозиција мора радити на постизању успјеха у Црној Гори. И ја бих желио да замолим опозицију за сарадњу и да заједно са владајућим странкама, које су сада на власти, можда послије избора ситуација буде другачија, просто никад се то не зна, владе долазе и одлазе, али земља се увијек суочава са истим изазовима, а то су реформе које су неопходне да бисте постали чланица ЕУ. Дакле, обраћам се опозицији у циљу, да би они такође учествовали на изборима, да би се установио један национални минимум, да бисмо били сигурни да без обзира на то ко буде у већини, увијек ће реформе бити спроведене“ – рекао је комесар Вархељи.

Нови приступ ЕК – слиједи разматрање у ЦГ

Говорећи о новој методологији Европске комисије предсједник Марковић је рекао да му је европски комесар пренио основе тога приступа, и да ће наша земља пажљиво размотрити те аспекте.

„Будући да је Црна Гора, као што знате, отворила сва поглавља, осим једног, саопштено је да се нова методологија, као што смо и очекивали, не односи на нас. Ипак, уважавајући значај који придајемо свим напорима који имају за циљ одржавање кредибилитета европске перспективе, као одговоран партнер Европске уније, са дужном пажњом размотрићемо нове моменте које доноси овај приступ и сагледати како тај приступ Европске комисије може бити нова вриједност за наш процес преговора. То је компатибилно и са нашим опредјелјенјем које у први план ставља квалитет реформи. Уз подршку амбицијама Европске комисије и држава чланица да се процес преговора реформише како би државе кандидати што квалитетније и брже дошле до крајњег циља чланства у Европску унију, увјерен сам да сам процес не би требало да буде само бирократски и административни, већ и суштински и политички. Вјерујемо да су и ова промишљања помогла да се процес проматра управо у том смјеру, како би грађани што боље осјетили бенефите реформи“ – казао је премијер Душко Марковић.

Комесар Вархељи је поновио став да жели да током његовог мандата макар једна држава оконча процес приступа Унији.

„Будући да је Црна Гора земља која је предводи у овом процесу, ја сам обећао Европском парламенту да ће бар једна земља бити спремна да до краја мог мандата приступи Европској унији, али то неће бити могуће ако ми ви не помогнете да то остварим“ – казао је на конференцији за медије комесар ЕУ за проширење.

Заједнички став – убрзати реформе

Премијер Душко Марковић и комесар Оливер Вархаљи сагласили су се о потреби даљег убрзања реформи и подијелили став о приоритетима у том процесу.

„У контексту будућих планова и приоритета, обавијестио сам комесара да је наше очекивање да ћемо, након што због свих ових околности о којима сам малоприје говорио, прошле године нијесмо отворили ниједно поглавље, ове године отворити и посљедње поглавље 8 – Конкуренција уз сва питања која прате отварање овог поглавља. Драго ми је што могу да констатујем заједничку спремност и договор да ово питање у даљем дијалогу разријешимо у најбољем интересу цијелог преговарачког процеса. У исто вријеме, истакао сам нашу одлучност да наставимо да радимо на стварању услова да привремено затворимо још сет поглавља за које смо већ постигли интерну спремност. Иако је Европска унија, разумљиво, била заокупљена другим питањима, пренио сам комесару да Црна Гора није сједјела скрштених руку већ је наставила са спровођењем реформи имајући у виду да за нас интеграције у Европску унију нема алтернативу. У посебном фокусу била је област владавине права и јачање резултата у поглављима 23 и 24, као и унапређењу укупног амбијента за слободу медија и изражавања. У том контексту, вјерујемо да ове године можемо доћи до завршних мјерила у овим најзахтјевнијим поглављима“ – казао је Премијер.

Комесар је рекао да се салгасио са Премијером о потреби убрзавања реформи „нарочито у области владавине права, медијских слобода, гдје имамо још отворених питања која треба да се ријеше“.

„Самит у Загребу ће бити један подстицај проширењу и ја се надам да ће представљати један нови елемент, који ће помоћи убрзању ваших активности. Када погледам ситуацију у Црној Гори, ја видим да је Европска унија већ пружила значајну подршку овој држави, али још тога треба да буде учињено, реформе ће морати да се наставе, да се убрзају у новом саставу парламента“ – рекао је Комесар.

Закон о слободи вјероисповијести – питање националних законодавстава

Говорећи о Закону о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница предсједник Владе је рекао да је Закон донијет у складу са нашим сувереним правом да регулишемо ову област у складу са најбољим међународним стандардима и праксом, те препорукама Венецијанске комисије.

„Упознао сам комесара са иницијативом Владе и мојим писмом митрополиту црногорско приморском да заједнички сагледамо најбоља рјешења за имплементацију Закона и потписивање темељног уговора који је увијек пожељан модел за постизање циљева у односима државе са црквом. На тај начин, још једном демонстрирамо демократске капацитете да кроз дијалог и разговор рјешавамо сва питања и дилеме, и тиме јачамо односе међусобног повјерења и поштовања“ – казао је Премијер.

Комесар је указао да је ријеч о проблематици којом се не бави Европска унија већ национална законодавства.

„Врло кратко смо се позабавили и питањем Закона о слободи вјероисповијести. Није на Комисији да о томе говори већ је на свакој земљи да осмисли свој сопствени систем у том дијелу. Али једини савјет који ћу вам дати, а данас ћу се срести са Митрополитом, јесте да вас свијет посматра, да је ово важно питање за све и да смо заинтересовани за дијалог. Ја бих охрабрио све на дијалог и на изналажење рјешења, које би било прихватљиво свима. Стога, уколико можемо да вам помогнемо у том правцу, мислим да не можемо, али ако икако можемо, ту смо и заиста би био један приоритет да се нађе рјешење за ово питање“ – казао је Комесар.

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић је указао на негативну политичку кампању и кампању дезинформација са којом се суочава наша земља.

„У разговору сам, такође, нагласио да је Црна Гора сигурно и стабилно окружење за све своје грађане, која се на демократски начин, као лидер у процесу интеграција, тренутно суочава са негативном политичком кампањом, праћеном агресивном кампањом дезинформација. Истакао сам да нас велики број лажних вијести, политички некоректне поруке којима смо изложени, и мијешања са стране, ни у којем смислу неће поколебати да мирно, и у сагласности са законом, обављамо државне функције“ – казао је премијер Душко Марковић.

ЦГ прва земља ван ЕУ која је донијела С3

Предсједник Владе је подсјетио да је Црна Гора прва држава ван ЕУ која је усвојила Стратегију паметне специјализације чији је циљ повећање конкурентности наше земље, као и креирање шанси за отварање нових предузећа и радних мјеста.

„Уважени комесаре ми смо и покренули иницијативу регионалног развојног пројекта такозвани СЕЕИИСТ - Међународног института за одрживе технологије који је Црна Гора иницирала, чији је циљ успостављање крупне истраживачке инфраструктуре за подручје Југоисточне Европе. Затражили смо подршку и разумијевање Европске комисије и за ове важне пројекте и желим да Вас замолим да и Ви узмете ову нашу иницијативу у посебну пажњу“ – казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

ФОТО И ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЛфамНн

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?