Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУ је препознала и осудила кампању дезинформација и лажних вијести којом се покушавају изазвати подјеле у ЦГ

Објављено: 20.02.2020. 21:56 Аутор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Ситуација која је изазвала подијељеност поводом усвајања Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори искоришћена је од стране медија из региона за ширење дезинформација у циљу подстицања подјела, по узору на праксу која је већ виђена у Украјини, Јерменији и Грузији, наводи се у анализи Европске службе за вањске послове објављеној на платформи „ЕУ против дезинформација“, под називом „Дезинформација заоштрава тензије између Србије и Црне Горе“.

Анализа Европске служба за вањске послове открива да су међу изворима лажног извјештавања медији са сједиштем у Србији (неки од њих и у државном власништву), медији на српском језику који су у руском власништву (Спутник) и неки портали чије је сједиште у Црној Гори. „Они су такође често ширили непровјерене манипулативне садржаје које су креирали корисници друштвених мрежа, као и изјаве од стране руских, црногорских и српских политичара и црквених представника,“ наводи се у тексту.

Указује се да су одређени медији обимно писали о имовини Српске православне цркве наводећи да ће „завршити у рукама ривалске Црногорске православне цркве“, коју су називали „лажном црквом“ и „расколничком“, тврдећи да ће имовина СПЦ бити изнајмјена, продата или претворена у туристичке центре и атракције. Анализа такође препознаје и наратив којим је афирмисана теорија завјере да Влада Црне Горе планира да поклони светиње и реликвије СПЦ Светој столици и/или Малтешком витешком реду.

„Још једна тактика, коју су разоткриле локалне организације које се баве утврђивањем чињеница, била је коришћење чланова из верзије Нацрта закона из 2015. године, који Црна Гора није усвојила и који нијесу дио усвојеног закона, са циљем стварања лажне слике о ефектима новог закона,“ наводи се у тексту.

Европска служба за вањске послове такође указује да су подстицане теорије завјере и ширене незаконите поруке да је Влада планирала да позове 250 припадника специјалних јединица Косова РОСУ да помогну у обезбјеђењу јавног реда и мира на Бадњи дан. „Влада је веома брзо реаговала, објављујући на Твитеру да је то лажна вијест. Портал који је објавио ову причу ју је убрзо потом обрисао. Ова дезинформација се десила у критично вријеме, када су тензије биле високе и када је велики број људи учествовао у протестима,“ наводи се у анализи.

Анти-НАТО расположење је, како се додаје, коришћено да се појача атмосфара завјере. „Медији су извјештавали да је тим НАТО-а за подршку у борби против хибридних пријетњи подсјетио Црну Гору са циљем да 'обарају сајтове и портале који нису наклоњени Ђукановићевој власти, контролишу интернет, искривљују чињенице о отимању светиња СПЦ, манипулишу масовним протестима умањујући њихове бројке, оптужују архијереје кроз монтиране текстове...',“ наводи се на платформи „ЕУ против дезинформација“.

У својој анализи Европска служба за вањске послове закључује да је ова ситуација у великој мјери узбуркала емоције у земљи и донекле подржала протесте који су почели у децембру прошле године, непосредно након усвајања Закона.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?