Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пореска управа: Неизмирене пореске обавезе Митрополије црногорско-приморске процјењујемо на више милиона еура

Објављено: 22.02.2020. 20:36 Аутор: ПОРЕСКА УПРАВА ЦРНЕ ГОРЕ
Митрополија црногорско-приморска има доспјела неизмирена пореска потраживања у износу од 340 хиљада еура и процијењени порески дуг од више милиона еура – саопштио је директор Пореске управе Миомир М. Мугоша.

„Митрополија-црногорско приморска представља највећу вјерску организацију у Црној Гори, како по броју објеката које користи, тако и по имовини којом располаже, износу прихода које остварује, те броју рачуна отворених у комерцијалним банкама и броју привредних друштава у којима је оснивач. Међутим, код исте је забиљежен низак степен поштовања пореских прописа, како са аспекта пријављивања, тако и са аспекта плаћања пореских обавеза. Митрополија има доспјела неизмирена потраживања у износу од 340 хиљада еура, али и већ 9 година код исте није евидентирано ниједно задужење, због непотпуних и нетачних регистрационих података за утврђивање пореских обавеза. Имајући у виду наведено, процијењене обавезе овог субјекта износе више милиона еура“ – саопштио је директор Пореске управе.

Коментаришући пореске обавезе вјерских заједница директор Мугоша је саопштио да Пореска управа прати регуларност пословања свих вјерских заједница те да је код Митрополије отпочела поступак инспекцијског надзора ради провјере тачности у обрачуна, пријављивања и плаћања пореских обавеза.

„Уколико Митрополија не приступи измирењу обавеза, Пореска управа ће приступити наплати пореског дуга примјеном мјера принудне наплате, у складу са законом, а посебно имајући у виду да је ова вјерска заједница извршила промет средстава у износу од више десетина милиона еура преко жиро-рачуна. Мјере принудне наплате могу се примијенити и на имовину дужника, и то не на вјерске објекте, већ искључиво на објекте опште намјене, а имајући у виду да иста располаже стамбеним јединицама у елитном дијелу Главног града, те да је дио грађевинских подухвата у Будви, и посједује земљиште у Буљарици намијењено изградњи туристичко-хотелских капацитета“ – рекао је директор Пореске управе.

ПОРЕСКА УПРАВА ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?