Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Владе Милутин Симовић: Србија нити је градила, ни ослобађала ни чувала цркве у ЦГ па нема потребе ни да сада прискаче

Објављено: 23.02.2020. 20:47 Аутор: Потпредсједник Владе Црне Горе
Стигло је неуобичајено и брзо реаговање предсједника друге државе, на изјаву директора пореске управе Црне Горе. То је само још једна потврда директног мијешања у унутрашње ствари Црне Горе и то од предсједника Србије Вучића и не по први пут.

Он „великодушно“ нуди плаћање дугова СПЦ, како каже „да нам не би одузимали светиње“. О којим светињама говори предсједник Вучић?

Директор пореске управе је јасно саопштио да би се у случају неизмиривања дуг МЦП евентуално наплатио средствима са рачуна или од њене имовине. Наравно, не од вјерских објеката, већ од некретнина којима располаже на атрактивним локацијама.

Ако погледамо на примјеру Буљарице, МЦП је тражила и добила пренамјену за 55.000м2 земљишта за туристичко-апартманске намјене, а само 737м2 за цркву. Дакле 1,3% за вјерске намјене, а 98,7% за бизнис.

У потпуности сам сагласан са дијелом изјаве предсједника Вучића да је "српски национализам правио највише штете и највише проблема српском народу". На тренутак је то дјеловало као научена лекција, да није убрзо за тим поновио старе покушаје фалсификовања историје који подстичу великосрпски национализам – у посљедње вријеме поново посебно усмјерен према Црној Гори.

Поручујем предсједнику Вучићу да остави Црну Гору на миру да самостално уреди односе државе и МЦП на добро свих православних вјерника у Црној Гори.

Ми ћемо те односе уредити како и припада једној сувереној и демократској држави.

А што се тиче цркава у Црној Гори: нити сте их градили, нити сте их ослобађали, нити сте их чували, па нема потребе ни да сада прискачете. А како сте „прискакали и ускакали“ у друге земље, најбоље свједоче празни манастири у њима, и свештеници који тамо не служе свом народу, већ сада уносе немир и неслогу и у Црну Гору.

мр Милутин Симовић
Потпредсједник Владе Црне Горе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?