Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић у Лондону на самиту ЕБРД-а: Најважнији за даљи развој и ЕУ интеграцију региона ЗБ су инфраструктурни пројекти и Берлински процес

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је у Лондону да је за даљи развој држава Западног Балкана и региона у цјелини најважније даље унапређење инфраструктуре.

„Од 2013. године, када се на овај начин састајемо, по мени је највећа вриједност за земље Западног Балкана и за наше владе што смо изградили способност и истовремено подигли ниво самопоуздања да можемо сопственим ресурсима и потенцијалом валоризовати издашне ресурсе за бољи живот наших грађана и развој наших земаља. Развој инфраструктуре је кључна претпоставка за визију развоја сваке наше земље појединачно. Важно је да се наши планови поклапају и да имамо заједнички интерес“ – рекао је Премијер на ИВ инвестиционој конференцији за Западни Балкан коју је у Лондону организовала Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Када је о Црној Гори ријеч, казао је предсједник наше Владе, завршавамо приоритетну дионицу Аутопута Бар – Бољаре, важни су и Јадранско-јонски правац и пруга ка Србији. Предсједник Марковић је рекао, учествујући на панелу са премијерима Србије Аном Брнабић, Косова Аљбином Куртијем, Босне и Херцеговине Зораном Тегелтијом, Албаније Едијем Рамом и Сјеверне Македоније Оливером Спасовским, да када су европске интеграције у питању сматра кључном чињеницу да све државе желе чланство у ЕУ, а да у том процесу кључним сматра Берлински процес који је покренула њемачка канцеларка Ангела Меркел.

„Берлински процес је оплеменио наше европске интеграције кроз потписивање Акционог плана шест земаља Западног Балкана у Трсту иза којег су потписима стале све релевантне европске државе и европски лидери“ – рекао је премијер Душко Марковић. Додао је да Црна Гора испуњава све своје обавезе и позвао колеге из осталих држава региона да прије креирања других иницијатива испуне преузете обавезе.

Позвавши инвеститоре да улажу у Црну Гору предсједник Владе је рекао да су разлози за то снажна реформа јавне администрације у протекле три године, консолидација јавних финансија која је поправила финансијску дисциплину и побољшање степена владавине права.

„Због таквог приступа и резултата у кратком року, Црна Гора биљежи фантастичне резултате када је у питању њена економија, развој и побољшање стандарда“ – рекао је премијер Марковић.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори премијер Душко Марковић је на панелу указао на резултате успјешне Владине економске политике чији су директни резултати, међу осталим, висок привредни раст, ниво директних страних инвестиција од 1,7 милијарди еура, повећани приходи државног буџеа за скоро милијарду еура и значајно смањење стопе незапослености.

Предсједник ЕБРД Сума Чакрабарти рекао је отварајући конференцију да је Западни Балкан дио свијета у којем су улагања ЕБРД највећа по глави становника док је премијер Републике Хрватске Андреј Пленковић, обраћајући се у својству предсједника Владе државе предсједавајуће Савјетом Европске уније, рекао да све државе региона имају европску будућност и да ће Хрватска прва поздравити нове чланице ЕУ чим оне буду испуниле критеријуме.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?