Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са директорицом за Европу у СТО: Црна Гора примјер за цио свијет

Објављено: 26.02.2020. 00:00 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Црна Гора је примјер за цио свијет како треба искористити туристичке потенцијале на одржив начин, саопштено је на састанку предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и директорке за Европу у Свјетској туристичкој организацији (УНWТО) Алесандре Прианте

„Снажно смо фокусирани на туризам, са акцентом на одрживи развој. Ресурсе желимо да сачувамо за будуће генерације, а кроз низ активности смо жељели да потврдимо опредјељење ка зеленој економији. Подсјетио бих да смо прва држава ван ЕУ која је усвојила Закон о заштити од климатских промјена“, казао је предсједник Владе.

Премијер Марковић је казао и да туризам расте у континуитету те да је сваке године све већи број туриста, ноћења и прихода који се по том основу остварују. Црну Гору је прошле године према прелиминарним подацима посјетило 2,64 милиона туриста, што чини раст од око 440,000 туриста у односу на годину раније што је најбољи резултат у историји црногорског туризма, који су остварили око 14,5 милиона ноћења. Остварен је рекордан приход од иностраних и домаћих туриста у износу од око 1,14 мијарди еура или око 100 милиона еура у односу на 2018. годину. По извјештају Европске комисије за путовања Црна Гора је са растом у броју туриста од 21% прошле године била прва у Европи, док су поред нас само још двије европске државе имале двоцифрене стопе раста.

Предсједник Владе је прецизирао да је Влада осим на туризам, усмјерена посебно и на области пољопривреде, енергетике и снажења свеукупне инфраструктуре.

Констатујући да је Црна Гора претежно авио дестинација, премијер Марковић је казао да се Влада одлучила да валоризује аеродроме како би побољшала доступност и унаприједила постојећу инфраструктуру.

Прианте је казала да се диви разумијевању које Влада показује у односу на значај туризма за државу и њену економију. Истакла је да Свјетска туристичка организација, као специјализована агенција Уједињених нација, жели да настави квалитетну сарадњу са Владом и Министарством одрживог развоја и туризма, на даљем унапређењу одговорног и одрживог туризма.

Она је најавила да би генерални секретар СТО Зураб Пололикашвили требало на јесен да посјети Црну Гору.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?