Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједало Национално координационо тијело за заразне болести: Здравствени систем ЦГ способан да одговори глобалном изазову корона вируса, ситуацију пратимо нон-стоп

Национално координационо тијело за заразне болести оцијенило је на данас одржаној сједници, којом је предсједавао предсједник Владе Душко Марковић, да у Црној Гори у овом тренутку нема ни једног потврђеног случаја заразе новим корона вирусом типа 2019-нЦоВ те да се здравствени систем наше земље, предузимањем низа превентивних мјера на заштити државе и грађана показао као организован, функционалан, оперативан и способан да одговори овом глобалном изазову.

Министар здравља др Кенан Храповић информисао је Национално координационо тијело да мјере које су предузимане у протеклом раздобљу укључују, међу осталим: редовну комуникацију са Свјетском здравственом организацијом, координацију свих здравствених установа у земљи, 24-сатну приправност особља Института за јавно здравље и епидемиолошких служби, унапређење лабораторијских капацитета и дијагностике и здравствени надзор над свим путницима у међународном саобраћају – повратницима из погођених подручја који се стављају под здравствени надзор у трајању од 14 дана.

Национално координационо тијело, које чине представници свих релевантних државних органа, позива грађане да слиједе његове информације, упутства и поруке које ће, у складу са процијењеним нивоом опасности и приоритета, бити правовремено саопштаване јавности, како бисмо сви заједно понашањем и дјеловањем допринијели томе да максимално заштитимо Црну Гору од заразе и пандемијског ризика.

Оцијењено је да чињеница да је нови корона вирус идентификован у непосредном окружењу наше земље налаже наставак активности свих релевантних субјеката и снажан и координиран институционални одговор на овај изазов.

На сједници је указано да су сва упутства и одлуке Националног координационог тима, у складу са опредјелјенјем да је здравље грађана апсолутни приоритет Владе, обавезујућа за све државне органе и институције као и сваког појединца укључујући централну власт и локалне самоуправе. Свим актерима јавног живота сугерише се повишен степен пажње у саопштавању ставова будући да парцијални политички и други интереси морају бити подређени интересу здравља цијеле нације.

Национално координационо тијело за заразне болести ће у четвртак, 27. фебруара 2020. године на конференцији за медије која ће бити организована у Пресс центру Владе Црне Горе са почетком у 10:30 саопштити јавности више детаља укључујући и детаљан план активности на наставку припрема за суочавање са пандемијским ризиком корона вируса типа 2019-нЦоВ.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?