Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора међу водећим европским земљама по поштовању пресуда Европског суда за људска права

Објављено: 28.02.2020. 17:07 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Веома смо поноси да је Црна Гора међу водећим европским земљама када је у питању поштовање и извршење пресуда Европског суда за људска права, саопштио је потпредсједник Владе Зоран Пажин данас у Подгорици током сусрета са предсједником Европског суда за људска права Линос-Александром Сицилианосом.

Потпредсједник Пажин је нагласио да ће Црна Гора и у будућности одлучно и ажурно испуњавати све своје обавезе према Европском суду, свјесна да је пуно поштовање људских права и слобода темељ и ослонац укупног развоја и напретка сваког слободног и демократког друштва.

Предсједник Европског суда Сицилианос је изразио задовољство напретком који је Црна Гора остварила у заштити људских права и слобода и поштовању пресуда Европског суда.

Структура пресуда Европског суда, оцијенио је потпредсједник Пажин, указује на континуиран напредак у развоју црногорског правног система, али и упућује да државни органи морају уложити додатне напоре да обезбиједе брже и ефикасније остварење права и слобода црногорских грађана.

„Црногорски судови су у протеклом периоду значајно смањили број заосталих предмета и скратили трајање поступака. Ипак, одређене пресуде Суда у Стразбуру нас упозоравају да су у једном броју случајева судски поступци и даље предуго трајали. Радује ме да је ово питање препознато у Анализи пресуда Европског суда и да су предложене мјере за додатно унапређење ефикасности судских поступака. Не смијемо дозволити да дуготрајни поступци угрозе права црногорских грађана и подрију њихово повјерење у правосуђе, јер управо на повјерењу грађана, у највећој мјери, почива ауторитет сваког суда и сваког судије,“ рекао је потпредсједник.

Потпредсједник Пажин је нагласио да Црна Гора доживљава све пресуде Европског суда не само као задовољење правде у конкретним случајевима, већ и као значајан допринос унапређењу црногорског правног система и јачању способности националних институција да ефикасније заштите људска права и слободе. 

Оцијенио је веома значајним да не постоји ниједна пресуда Суда у Стразбуру која би указивала на систематско кршење људских права, што јасно говори о способности црногорског правног система да обезбиједи поштовање Европске конвенције о заштити људских права и слобода.

Састанку потпредсједника Пажина и предсједника Европског суда Сицилианоса присуствовала је и предсједница Врховног суда Црне Горе Весна Меденица.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?