Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић завршио посјету Бугарској: Снажна подршка Црној Гори и неразумијевање неевропског понашања неких сусједа

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић завршио је званичну посјету Републици Бугарској састанцима са предсједницом Народне Скупштине Цветом Карајанчевом и предсједником државе Руменом Радевим уз оцјену да је потврђена снажна подршка нашој земљи у европској интеграцији и да су отворене перспективе још снажнијих билатералних односа двију пријатељских држава.

„Неспорно, сви званичници – од предсједника Владе Борисова, предсједнице Парламента Карајанчеве, предсједника државе Радева су дали снажну подршку Црној Гори на њеном путу европске интеграције очекујући да ће нови преговарачки приступ бити подстицајан и да ће Црна Гора бити прва наредна чланица Европске уније“ – рекао је премијер Марковић нашим новинарима на крају посјете.

Предсједник је казао да је на састанцима било наравно ријечи и о оним питањима која треба да унаприједе наше економске односе посебно о туризму, енергетици и пољопривреди.

„Имамо потписане споразуме у здравству и у култури и данас смо се договорили да веома брзо дођемо и до заједничког споразума у образовању. Истовремено на тим економским питањима смо ставили у фокус успостављање авионске везе између Софије и Подгорице односно Варне и Тивта у сезони“ – казао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је додао да је на свим састанцима било ријечи и о посебним активностима у оквиру Берлинског процеса, којим ове године предсједава Бугарска те да је у тој области фокус на развоју инфраструктуре и инфраструктурном повезивању и сарадњи у оквиру енергетског сектора уважавајући чињеницу да је Црна Гора сада регионално енергетско чвориште.

На питање Телевизије Црне Горе како Бугарска као чланица НАТО-а и Европске уније али и већински православна земља гледа на протесте који се у Црној Гори организују поводом усвајања Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, будући да је то на конференцији за медије споменуо и премијер Борисов, предсједник Владе Црне Горе је рекао да је и то била тема на коју је разговарао и са предсједником Бугарске Руменом Радевим.


„Бугарска прати то што се дешава у Црној Гори, не разумију неевропско понашање у региону у односу на суверено право Црне Горе да одлучује о унутрашњим питањима. Не разумију однос сусједа у односу на позив за посјету предсједника Ђукановића Сарајеву. Једноставно је саопштено да Црна Гора има право да питање слободе вјероисповијести и положаја вјерских заједница уређује на сопствени начин у складу са Уставом и да је свако мијешање у та питања недобронамјерно, није европско и није добросусједско. Таква подршка је посебно важна јер долази од Бугарске – земље чланице Европске уније, чланице НАТО-а и православне земље. Охрабрени смо таквим односом, пажњом која је усмјерена на Црну Гору и тим поводом подршком коју је Црна Гора добила. А предсједник Радев нам је указао и сопствена искуства приликом усвајања њиховог закона о слободи вјероисповијести који је покренут баш иницијативом предсједника Радева. Дакле, овај разговор је показао да је Црна Гора на правом путу. Ја сам наравно послао гаранције да ће Црна Гора овај изазов ријешити на европски и демократски начин у корист државе и грађана“ – закључио је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


ВИДЕО:
Састанак са предсједником Републике Бугарске Руменом Радевим хттпс://yоуту.бе/xВЛБзл18ТТМ
Састанак са предсједницом Народне Скупштине Бугарске Цветом Карајанчевом хттпс://yоуту.бе/КВx3ДПАзј_8
Конференција за медије са премијером Бојком Борисовим: хттпс://yоуту.бе/YфВY8уМК680
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?