Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Од сјутра обустава летова према Болоњи и Милану

Објављено: 28.02.2020. 22:19 Аутор: ПР служба
Летови из Црне Горе према сјеверу Италије, односно ка Милану и Болоњи, од суботе (29.02.2020.године) привремено се обустављају, у циљу спрјечавања ширења Корона вируса. 

- Због тренутне епидемиолошке ситуације која влада на сјеверу Италије, Министарство здравља је, на предлог Института за јавно здравље, донијело наредбу о привременој забрани путовања из Црне Горе ка сјеверу Италије. Наредба се доноси ради спречавања уношења заразних болести у Црну Гору, сузбијања и преношења у друге земље, због чега се привремено обустављају летови путника из Црне Горе ка аеродромима у Милану и Болоњи и обратно, саопштио је др Миро Кнежевић, генерални директор Директората за јавно здравље у Министарству здравља, наглашавајући да се ради о превентивној мјери како би се спријечила инпортација Корона вируса у Црну Гору.

Директор Аеродрома Црне Горе Данило Орландић навео је да из Црне Горе ка Италији саобраћају четири авио компаније (Монтенегро аирлинес, Ал Италија, Wизз Аир, Рyанаир) које лете ка три дестинације и то ка Милану, Болоњи и Риму. 

- Привременом мјером коју је донијело Министарство здравља, а коју смо ми обавезни да поштујемо, суспендују се летови ка Милану и Болоњи, што значи да се линија ка Риму и даље одвија у нормалном саобраћају, казао је Орландић.

Директор Института за јавно здравље др Бобан Мугоша појаснио је да је Институт направио процјену ризика везано за епидемију која се на сјеверу Италије дешава са новим Корона вирусом.

- Имајући у виду да имамо директне авионске везе са Италијом и да тим авионима долази велики број путника, могућност инпортације вируса у Црну Гору је велика. Институт је, базирајући се на закључцима Националног координационог тима, од 26.02.2020. године, предложио доношења одлуке о одлагању путовања у та подручја за становнике Црне Горе, истакао је др Мугоша.

Главна здравствено-санитарна инспекторка Вишња Орбан нагласила је да ће Санитарна инспекција и даље вршити стављање под здравствени надзор путника на аеродрому у Подгорици, због конекција летова из Италије преко из Рима и других европских дестинација. - Молимо путнике који путују из правца Милана, конекцијама преко Рима, Будимпеште или Тиране, да се обавезно јаве граничној полицији или санитарној инспекцији да их стави под здравствени надзор, казала је Орбан.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?