Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Пажин: Цијенимо подршку Америке за приврженост Црне Горе западним демократским вриједностима грађанског друштва

Објављено: 05.03.2020. 17:59 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Веома цијенимо разумијевање и подршку Сједињених Америчких Држава за одлучност Црне Горе да своју будућност гради на западним демократским вриједностима и грађанском концепту друштва, рекао је потпредсједник Владе Зоран Пажин приликом сусрета са сенатором Роном Џонсоном у Вашингтону.

Потпредсједник Пажин, који ове седмице борави у радној посјети Сједињеним Америчким Државама, захвалио је сенатору Џонсону за велику подршку коју САД пружају Црној Гори у снажењу владавине права и развоју демократских институција, као гаранта вишег квалитета живота свих њених грађана.

„Црна Гора је одлучна да сва унутрашња питања рјешава кроз демократски дијалог, чувајући и снажећи своје темељне вриједности, као државе слободних и равноправних грађана различитих вјера и нација,“ нагласио је потпредсједник.

Потпредсједник Пажин је подвукао да Црна Гора данас показује да има и снаге и мудрости да кроз дијалог не само превазиђе актуелна неразумијевања поводом Закона о слободи вјероисповијести, већ и да окупи све напредне друштвене снаге како би што прије спровела потребне реформе и завриједила мјесто у заједници најразвијенијих европских држава.

Оцијенио је да Закон о слободи вјероисповијести, који испуњава највише стандарде људских права и слобода и који је далеко најлибералнији закон у нашем окружењу, гарантује једнака права свим вјерским заједницама, али и обавезује све на једнако поштовање правног поретка Црне Горе.

Овај Закон, додао је потпредсједник, угрожава само оне који свој интерес виде у ширењу етничких и вјерских тензија и нестабилности на Балкану.

„Актуелни покушаји да вјерска осјећања дијела грађана Црне Горе буду злоупотријебљена за подривање темељних вриједности вишенационалне и вишевјерске Црне Горе показују да духови деведесетих још живе у главама појединаца из Црне Горе и окружења, ” рекао је потпредсједник.

Сенатор Џонсон је нагласио да конструктивну и позитивну улогу Црне Горе у његовању добрих односа са сусједима у региону, наглашавајући да Црна Гора има много потенцијала и да је пресудан напредак остварила приступањем НАТО-у.

„Ја сам велики подржавалац Црне Горе и Црногораца. Свака држава се суочава са одређеним изазовима, али у Црној Гори постоји заиста много потенцијала. Био сам укључен у приступање Црне Горе НАТО-у. То је очигледно кључна тачка напретка Црне Горе, која је свакако била на висини задатка и сарађивала је са нама“, рекао је сенатор.

Саопштио је да нарочито цијени чињеницу да су Црна Гора и Косово успјели да ријеше свој гранични спор.

„То је добар примјер и вјерујем да је то помогло склапању Преспанског споразума, а надам се да ће помоћи и другим државама у регији да такође разријеше своје међусобне спорове,“ нагласио је сенатор Џонсон.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЗА ПОЛИТИЧКИ СИСТЕМ, УНУТРАШЊУ И ВАЊСКУ ПОЛИТИКУ

ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмЛМеиКП
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?