Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 160. сједнице Владе Црне Горе

Влада Црне Горе је, на данас одржаној 160. сједници којом је предсједавао предсједник Душко Марковић, утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о сигурности поморске пловидбе с Извјештајем са јавне расправе. Основни разлог за предложене измјене је усаглашавање законских одредби о сигурности пловидбе и одвијању поморског саобраћаја у водама Црне Горе са легислативом Европске уније и Паришким меморандумом о разумијевању који има за циљ уједначење и координацију инспекцијских поступака у лукама земаља чланица. Потписнице Меморандума су се обавезале да организују јединствен систем контроле страних бродова, како би се испунили стандарди сигурности на мору, заштита морске околине те радни и животни услови посаде. Предложеним одредбама, између осталог, прописана је обавеза издавања идентификационих исправа црногорских помораца, чиме ће се имплементирати одредбе Конвенције Међународне организације рада, а поморци ће имати несметан улаз и излаз у свим лукама свијета. Такође, имајући у виду развој туризма као важне привредне гране и неопходност пружања адекватне туристичке услуге, приступило се уређивању правног оквира везаног за превоз путника и/или ствари у унутрашњем поморском саобраћају, прописивањем процедура који ће омогућити цјеловито уређење ове области.

У складу са Законом о измјенама и допунама Закона о електронској идентификацији и електронском потпису донијета је Уредба о престанку важења Уредбе о начину вршења квалификованих услуга цертификовања за органе државне управе.

Влада је донијела Одлуку о допуни Одлуке о изради измјена и допуна Просторно урбанистичког плана Главног града Подгорице којом се, сагласно Закону о планирању простора и изградњи објеката, у подножју и контактној зони брда Горица прописује забрана грађења до доношења плана генералне регулације Црне Горе. Претходно је Главни град анализом тог простора утврдио да су одређена планска рјешења у захвату ДУП-а Нова Варош 2 и ДУП-а Загорич 1 – дио зоне А пријетња очувању простора, те да је, за одређени број урбанистичких парцела потребно додатно провјерити планиране капацитете и намјену, како би се утврдили услови за реализацију и коначну намјену ових површина.

Усвојен је Извјештај о реализацији Акционог плана за унапријеђење пословног амбијента (у изабраним областима). У Извјештају се наводи да је у периоду од 01. фебруара до 01. марта у оквиру свих пет индикатора – „започињање бизниса“, „плаћање пореза“, „добијање грађевинске дозволе“, „добијање прикључка за електричну енергију“ и „регистрација непокретности“ - повећан степен реализације, тако да реализоване активности чине 21 одсто, активности које се у континуитету реализују – 63 одсто, док активности чија реализација није отпочела износе 16 одсто. Констатовано је да се до краја првог квартала, односно другог квартала текуће године, очекује усвајање значајног дијела конкретних закона и упутстава од којих зависи и сама реализација Плана, а носиоци активности позвани су да убрзају динамику њихове реализације, како би првобитно постављени рокови били испоштовани.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за спровођење ревидоване Стартегије развоја шумарства, за 2019. годину. Посматрано са аспекта остваривања планираних активности, за 2019. годину, као прву годину реализације Стратегије, предвиђено је започињање 13 активности у оквиру 5 оперативних циљева стратегије, као и завршетак реализације укупно 4 активности, чија је реализација започета у ИВ кварталу 2018. године. У Извјештају се констатује да од двије предвиђене активности чија је реализација започела у ИВ кварталу 2018. године, а завршетак предвиђен до краја 2019. године једна активност није реализована, док је друга активност дјелимично реализована. У расправи је истакнуто да је Програмом рада Владе за 2020. годину планирано да се у ИИ кварталу усвоји Програм реорганизације концесионог коришћења шума, а након тога утврди Предлог закона о измјенама и допунама Закона о шумама. Овим Законом биће створени услова за имплементацију новог концепта газдовања шумама, дефинисана будућа организација шумарског сектора, финансирање и начин обављања послова од јавног интереса у шумарству. Спровођење реформи створиће и боље претпоставке за извршавање активности чија је реализација планирана у наредном периоду, а исто тако ће утицати да се убрза реализација активности које нијесу остварене у 2019. години.

Усвојен је и Извјештај о раду Комисија за процјену вриједности непокретности за 2019. годину.

Влада је донијела Рјешење којим се одбија као неоснован захтјев привредног друштва „Регал-Импеx ГХ“ из Подгорице за изузеће министра финансија Дарка Радуновића из одлучивања у поступку одузимања одобрења за рад слободних царинских продавница на аеродромима Подгорица и Тиват.
  
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?