Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са Удружењем правника: Кроз дијалог до снажнијих институција и јаче владавине права

Објављено: 09.03.2020. 21:02 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Неспорна је потреба црногорског друштва за широким дијалогом како би се превазилазиле подјеле и друштвено-политички актери боље разумјели, оцијењено је на састанку предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића и представника Удружења правника Црне Горе, организованог у оквиру иницијативе Савез за Европу.

Премијер Марковић је истакао важност да се укупан друштвени и политички потенцијал Црне Горе окупи око европских вриједности и кроз разговор, размјену идеја и мишљења, нађе заједнички интерес и договор за рјешења која ће убрзати процес европских интеграција.

Представници Удружења правника, на челу са њиховим предсједником и главним и одговорним уредником часописа „Правни зборник“ Браниславом Радуловићем, указали су на поједина питања која се односе на изазове у функционисању институционалне демократије и владавину права.

На састанку је истакнут значај дијалога и сарадње са академском заједницом и струковним организацијама и њихово активније учешће у поступцима израде закона и програма, те јачање функције јавних расправа о приједлозима закона за које је Влада предлагач.

Из Удружења правника су посебно нагласили значај унапређења преговарачког процеса са ЕУ у поглављима 23 и 24, прекид в.д. стања у већем броју државних органа и институција, доношење новог Грађанског законика, измјене и допуне Кривичног законика, Закона о НВО, примјена Закона о слободи вјероисповијести, наставак реформе и професионализације јавне управе, те унапређење поступка избора у научна звања на Универзитету и модела образовања правника у Црној Гори.

Осим премијера Марковића, састанку су присуствовали и министарка јавне управе Сузана Прибиловић и главни преговарач Александар Дрљевић. Испред Удружења правника, осим Радуловића, на састанку су били редовна професорица на Правном факултету Универзитета Црне Горе Маја Костић Мандић, редовни професор на Правном факултету Универзитета Црне Горе Небојша Вучинић, адвокат Ана Станковић – Мугоша и генерална секретарка Удружења правника и ранија секретарка редакције часописа за правну теорију и праксу „Правни зборник“ Јадранка Војиновић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?