Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић разговарао са руководством УЦГ: Влада и Универзитет дијеле ставове о афирмацији ЦГ као грађанске државе европских вриједности

Влада Црне Горе и државни Универзитет, као водећа научна установа у држави, дијеле ставове о даљој афирмацији Црне Горе као државе утемељене на постулатима грађанског друштва европских вриједности и државе чија је блиска будућност извјесна у Европској унији – закључак је састанка предсједника Владе Душка Марковића и руководства Универзитета Црне Горе које је предводио ректор Проф. др Данило Николић.

Предсједник Владе је, током разговора вођеног у оквиру његове иницијативе Савез за Европу, указао да битан разлог заостатка држава нашег региона у односу на водеће државе Европске уније представља недостатак знања те истакао да стога образовање, посебно високо, има посебну улогу и значај у нашем процесу европске интеграције и успјешном наставку друштвених реформи.

„Нема никаквих дилема да је Црној Гори потребан јак државни Универзитет“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Ректор Николић је казао да Универзитет Црне Горе, као највећа високообразовна установа и по научним капацитетима и по броју студената, има за циљ у свему што ради управо даље убрзање процеса наше интеграције у Европску унију.

Руководство Универзитета представило је предсједнику Владе досадашње резултате и достигнућа из Стратегије развоја УЦГ 2019-2024. међу којима су значајно унапређење позиције Универзитета у бази научних цитата, рангирању Универзитета и међународној сарадњи као и приходима по основу пројектних активности.

Предсједник Владе је исказао подршку даљим плановима руководства Универзитета Црне Горе на наставку унапређења позиционирања црногорског државног Универзитета и посебно подизања критеријума.

„Очито је да се Универзитет фокусирао на резултат и на изазове које имате у свакодневним активностима али и на стратешко-развојни аспект. Када се сагледају чињенице јасно је да је напредак неспоран и да је изнад очекиваног“ – констатовао је предсједник Владе Душко Марковић.

Састанку су присуствовали, у име Владе и министар спорта и младих Никола Јановић и главни преговарач Црне Горе са Европском унијом Александар Дрљевић, а у име Универзитета и предсједник Управног одбора Проф. др Душко Бјелица и проректори Проф. др Ђурђица Перовић, Проф. др Ирена Оровић, Проф. др Наташа Костић и Проф. др Борис Вукићевић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?