Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Ситуација озбиљна, уколико вирус буде забиљежен јавна окупљања ће бити забрањена

Објављено: 11.03.2020. 16:37 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић казао је да је ситуација веома озбиљна, али да на срећу, у Црној Гори још није забиљежен ниједан случај корона вируса. Уколико се корона вирус појави у Црној Гори, додао је он, јавна окупљања ће бити забрањена.

„Надамо се да ће тако остати. Бојим се да су мале шансе, због тога што се та зараза примакла нашим границама“, рекао је премијер Марковић новинарима након конференције о аутопуту.

Он је указао на озбиљну ситуацију у региону, чињеницу да је цијела Италија у карантину као и да су регистровани нови случајеви у Словенији, Хватској, БиХ, Македонији, Србији и Албанији.

Премијер Марковић је казао да је јуче одржао састанак са надлежним службама гдје су договорене нове мјере о којима је јавност обавијешетна – мјере забране путовања у државе које су под снажним утицајем вируса, као и друге мјере препорука и упозорења. Он је позвао грађане да озбиљно схвате ситуацију, да избјегавају руковања и грљења, да воде рачуна те да сви заједно се сачувамо од ове опасности.

„Забранићемо службена путовања државне администрације ван земље осим у изузетним случајевима када то налажу оправдани државни интереси и утицати на промјену навика и понашања грађана у овој ситуацији. Озбиљна је ситуације, забринут сам, у сталном смо контакту са националним тимом који је формиран по том питању и покушаћемо да урадимо све да заштитимо нашу земљу и наше грађане“, рекао је премијер Марковић.

На питање новинара да ли је довољно ослонити се на препоруке грађанима да избјегавају јавна окупљања, премијер је казао да су већ забрањена јавна окупљања на спортским догађајима. Рекао је и да ће он отказати своја службена путовања као и друге догађаје на којима се предвиђа велики број учесника.

„Тамо гдје имамо директан утицај настојаћемо да се смање јавна окупљања, да се избјегну такве активности, да сугеришемо и упозоравамо грађане да и они промијене начин понашања и воде рачуна о томе. Ако се појави вирус у Црној Гори онда ћемо забранити свако јавно окупљање и процјењиваћемо којег нивоа и карактера ће бити – да ли ће се то односити на школе и на неке друге функције у земљи. Надамо се да до тога неће доћи“, казао је предсједник Владе.

Он је указао и на то да опасност од корона вируса није само само опасност по јавно здравље, иако је оно најважније, него и по цијелу економију, стандард и квалитет живота. Влада и медицинске власти ће урадити све да Црна Гора не буде погођена вирусом корона, а да ако буде погођена, то буде у најмањој мјери.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?