Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: У ЦГ потврђена прва два случаја коронавируса, три мјесеца смо успешно одолијевали, започиње нова фаза изазова, остајемо један тим

„Лабораторије Института за јавно здравље Црне Горе данас су потврдиле прве случајеве инфекције новим коронавирусом у Црној Гори. Пацијенти су женског пола – рођени 1948. и 1973-ће године, и оба су током претходног периода боравила у подручјима погођеним епидемијом. Смјештене су на посебном одјељењу Клиничког центра, и обије пацијенткиње за сада су стабилног здравственог стања“ – саопштио је вечерас предсједник Владе Душко Марковић.

Обраћајући се јавности на конференцији за медије коју је више црногорских електронских медија преносило уживо премијер је рекао да Клинички центар Црне Горе има адекватне услове, опрему и високо обучено људство за пружање одговарајуц́е и засебне његе обољелим пацијентима, уз истовремену потпуну заштиту других пацијената и својих запослених.

„Поред тога, Институт за јавно здравље већ је започео спровођење мјера за ограничавање ширења вируса, као и идентификацију свих контаката које су обољеле особе оствариле током периода заразности а ради утврђивања евентуалне изложености других особа, и њихове изолације. Сви сумњиви случајеви биће одмах адекватно збринути, изоловани, ради минимизирања ризика преношења са човјека на човјека“ – казао је предсједник Владе.


Предсједник Марковић је рекао да за нашу земљу овог тренутка започиње нова фаза у суочавању са овим здравственим и друштвеним изазовом.

„Јасно је да први случај, односно случајеви оболијевања од новог коронавируса нијесу били неочекивани, и врло је вјероватно да ће у наредном периоду доћи до откривања нових случајева с обзиром на епидемиолошке карактеристике овог вируса. Међутим, нема мјеста паници нити неразумној и неконтролисаној забринутости!“ – казао је Премијер.


Премијер је подсјетио да је наша земља протеклих седмица предузимала бројне мјере и активности са циљем спречавања уноса коронавируса у Црну Гору.

„И до данас смо успјешно одолијевали, скоро три мјесеца након првог забиљеженог случаја у Европи. То јасно потврђује да се комплетан здравствени систем, а са њим и цијела држава, за овакав сценарио припремао седмицама и то у складу са смјерницама Свјетске здравствене организације и Европског центра за контролу и превенцију болести. То је резултат свих нас: Националног координационог тијела за борбу против заразних болести које је даноноћно анализирало, пратило и предузимало бројне активности, вриједних, стручних и пожртвованих људи у нашим институцијама, који су даноноћно одговорно реализовали и надзирали задате мјере, медија – са којима партнерски функционишемо у напорима да обезбиједимо правовремено и објективно информисање грађана. Сви они били су и са нама зајеедно – остају један тим“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је на конференцији за медије посебно истако улогу наших грађана који су, како је рекао показали свијест и дисциплину у већ захтјевним условима.

„На томе сам им захвалан“ – казао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је оцијенио да је пред нама нова, захтјевнија фаза у којој морамо да урадимо све да спријечимо неконтролисано ширење вируса.

„Дакле, потребна нам је још јача дисциплина, још већа одговорност, још више солидарности како би се сви заједно прилагодили на нове и комплексније услове“ – рекао је предсједник Владе.


Премијер Душко Марковић је на крају излагања указао и на друге аспекте ширења коронавируса и на Црну Гору – посљедњу државу у Европи.

„Поред здравствених аспеката, ова епидемија већ данас прераста у озбиљан економски изазов и за најразвијеније земље. Свјесни смо проблема са којима се суочавају и послодавци и запослени. Свјесни смо реалних животних потреба са којима се свакодневно суочавају наши грађани. Због тога пажљиво анализирамо сваки аспект ове пријетње и припремамо одговоре у складу са расположивим могућностима. Буџет Црне Горе је буџет свих грађана Црне Горе. И зато креирање мјера и употребу средстава планирамо крајње одговорно и домаћински, према приоритетима. И овом приликом позивам да будемо солидарни, да будемо одговорни, да удружимо снаге. За ову Владу здравље наших грађана је приоритет. Због тога ћемо све ресурсе ставити у функцију остваривања тог циља“ – закључио је на конференцији за медије предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.


На питања новинара су, поред Премијера, одговарали министар здравља Кенан Храповић, директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша и директор Клиничког центра Црне Горе Јевто Ераковић.

КОМПЛЕТНА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ: хттпс://yоуту.бе/6РАТцЈтБYфИ

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?