Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић за “Вијести”: Сет мјера усмјерен на човјека, његову породицу и њихово здравље и сигурност

Објављено: 21.03.2020. 16:35 Аутор: Кабинет предсједника Владе Црне Горе
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић рекао је да је први сет мјера Владе, као одговор на ситуацију насталу због корона вируса, усмјерен на на више колосјека, али да је заједнички циљ: човјек, грађанин и његова породица, њихово здравље и потпора њиховој сигурности.

“Сада је на реду привреда, а у оквиру ње желимо да видимо компанијску и индивидуалну етику и солидарност. Да се власници компанија одрекну дијела профита, којег је, сложићемо се, било у деценији иза нас а посебно у посљедњих неколико година. И додатно да акумулирани капитал врате у економске токове, да подстакну улагања и стварање нове вриједности”, казао је премијер Марковић у интервјуу за "Вијести".

Власнике компанија је позвао да у новонасталој ситуацији покажу индивидуалну и компанијску етику. Он је додао да би компаније које су остваривале профит, додатно, требало да акумулирани капитал врате у економске токове, подстакну улагања и стварање нове вриједности.

“Не смије бити повлачења и гледања само у своју касу. Уосталом, и сама ова ситуација научиће и администрацију и привреду да мора бити укорак са временом, и да је свака себичност, била она индивидуална или корпоративна, заправо слабост која исплива кад смо јој најмање наредни”, нагласио је предсједник Марковић.

Премијер је оцијенио рад медицинских служби, здравственог система и институција у цјелости као веома добар, уз тврдњу и да нема слабих тачака.

“Ова ситуација и њена сложеност захтијева заједнички и јединствен одговор и ту нема мјеста за издвајања или истицања било којег сегмента или службе”, сматра премијер Марковић.

Он је оцијенио да су до сада спроведене мјере и препоруке довољне и да за сада нема потребе за увођењем ванредног стања.

"Видјели сте да смо благовремено и поступно почели са њиховим увођењем кроз препоруке и касније наредбе, праћење поштовања тих наредби. Због тога сам увјерен да нема потребе за посезањем крајњих мјера, већ само оних које су сразмјерне изазову и опасностима са којима смо се суочили. Много важније од овлашћења да се уведе ванредно стање јесте имати институције, и вјеровати им. Градити поуздано партнерство са свим друштвеним чиниоцима који се налазе изван институција, укључујући и наше грађане, и ослонити се на то партнерство. Ми смо то урадили, и због тога смо у предности у односу на све остале земље, укључујући и оне из нашег окружења”, каже Марковић.

Послије првог става Европске уније да нема дистрибуције робе и медицинског материјала ван ЕУ, то је мало промијењено уз прављење процедуре која почиње слањем захтјева. На питање какав је утисак након разговора са челницима ЕУ, предсједник Марковић каже: “Био сам не само директан на ову тему, него и веома јасан. Црна Гора и кад је у проблему, размишља и понаша се одговорно и партнерски, дијелећи терет глобалних изазова са својим савезницима и сусједима. Ми нећемо повлачити реципрочне мјере ни према коме, већ ћемо помоћи свакој земљи и њеним грађанима у складу са нашим могућностима. Вјерујем да је то, уосталом, образац европског понашања који треба слиједити.”

На питање да ли је добијен одговор на иницијативу да сусједне земље користе црногорске луке за транспорт робе, премијер је рекао да је она “на свакој добронамјерној адреси примљена као охрабрен је и прилика да се пронађу одговори у овако комплексној ситуацији”.

“Видите да је друмски и жељезнички саобраћај недоступан за поједине земље, а ваздуши недостатан за одређене врсте робе. Наше луке биће у функцији заштите здравља наших грађана и грађана свих других земаља којима је помоћ потребна, превазилажења актуелних препрека, али и за умањење привредне и економске штете укупног тржишта којем гравитирају земље региона”, казао је предсједник Владе.

На оцјену да вијести о примјерима абнормалних поскупљења неких артикала додатно иритрају јавност, премијер истиче да је министарка економије Драгица Секулић “послала поруку коју је требало разумјети”.

“Међутим, чињеница да је неки поступак појединца означен као неетичан неће вратити новац грађанину. Инспекцијске службе прате ситуацију у трговинама и на терену, док администрација евидентира слабости у прописима и процедурама, и то ће временом бити елиминисано”, рекао је предсједник Марковић у интервјуу “Вијестима”.

Одговарајући на питање о дијалогу који води са друштвено политичким актерима у оквиру Савеза за Европу, премијер је казао да та иницијатива већ даје резултате. Вратили смо се, додао је он, суштинском разговору, што само за себе представја квалитет.

“Морам казати да ме дијалог са невладиним организацијама, установама цивилног друштва, медијима, академском заједницом и политичким странкама које су друкчије програмске профилације не само освјежио, већ и поставио корисна усмјерења за даљи напредак у процесу европске интеграције”, рекао је предсједник Марковић.

Он је додао да су на самом почетку супротстављања епидемији коронавируса и политичке партије и невладине организације, и многи други већ су изишли са одличним иницијативама и предлозима у чијој је суштини солидарност и одговоност према својој држави.
КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?