Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Мјере доносимо да заштитимо грађане, неће бити праштања за непоштовање правила

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је грађанима да се у пет дана од појаве коронавируса у нашој земљи број заражених увећао десет пута, да од сада неће бити праштања за непоштовање правила, мјера и наредби, да су бројне мјере донијете како би грађани били заштићени у највећој мјери, те да је списак лица у самоизолацији објављен зато што је право на здравље и живот изнад права на безусловну заштиту личних података.

„Током претходна два мјесеца Национално координационо тијело у супротстављању овој пријетњи предузело је најопсежније могуће мјере ограничења и смањења ризика од епидемије. И ми вјерујемо да су те одлуке за сада дале резултат. Такође, Владине мјере које сам саопштио прије 3 дана имају смисла само ако број обољелих држимо под апсолутном контролом. Стање у којем се Црна Гора данас налази, сваког дана оставља несагледиве посљедице на нашу економију, на наш буџет, и што је посебно болно – оставља посљедице код свакога од вас, дакле у свакој породици. Свјестан сам да ограничења која смо увели представљају дугорочну пријетњу по економију и квалитет живота, и да у првим седмицама и мјесецима одупирања епидемији могу да личе и на сиромаштво које смо као држава не тако давно оставили за собом. Али тај ризик смо прихватили да бисмо спасили људске животе, да бисмо сачували свакога од вас, па да онда здрави и уједињени кренемо да опоравимо нашу економију“ – рекао је премијер Душко Марковић у обраћању нацији.

Додао је да је ово тек почетак наше борбе са коронавирусом.

Премијер је оцијенио да сваког дана региструјемо нове хероје хуманости и људскости; да увиђамо да нијесу толико битне идеолошке, националне и све друге разлике, и да оне неће бити препрека нашем заједништву у овој ситуацији; да је однос политичких партија и осталих актера јавног живота одговоран и патриотски и да јачају подршка, донације, стављање објеката на располагање и изналажење многих других видова помоћи и хуманости.

„Захвалан сам свима што смо солидарни и удружени око националног интереса. Цијела држава је захвална здравственим радницима као и припадницима полиције и служби безбједности, санитарних и комуналних служби, нашим пилотима, стјуардесама и аеродромском особљу, запосленима у апотекама, трговини, нашој војсци, црвеном крсту, волонтерима. Сви они су непосредно изложени ризику. О њима и многим другима говорићемо кад опасност прође“ – казао је предсједник Владе.

Предсједник Владе је подсјетио да у вријеме у које цијела Европа дрхти пред епидемијом коронавируса, када је само у једном дану у Италији умрло готово 800 људи, када државе затварају границе Црна Гора своје границе држи отворенима и доводи хиљаде својих грађана из угрожених подручја.

„А једина обавеза оних који су допутовали је – самоизолација и карантин. Нажалост, један број грађана ту обавезу покушава избјећи и изиграти, и све вас без изузетка довести у опасност. Због тога смо се одлучили на објављивање спискова оних којима је изречена мјера изолације, и то је критиковано од дијела цивилног друштва. Разумијевајући разлоге за критику, сасвим свјесно смо одлучили да су нам животи наших грађана приоритет. И процијенили да је право на здравље и живот изнад права на безусловну заштиту личних података. О евентуалним пропустима разговараћемо када све ово буде иза нас. А да бисмо уопште разговарали треба да преживимо, зато и није вријеме за правна нијансирања, него за спашавање људских живота“ – казао је предсједник Владе.

Премијер је рекао да је за њега неприхватљиво објашњење да је све до 50 или чак 100 обољелих очекиван развој догађаја, и да Црна Гора може да се носи са толиким бројем пацијената.

„Црна Гора нема вишак људских живота, нити вишак својих грађана! Због тога од овог тренутка неће бити компромиса за оне који не поштују правила, наредбе, мјере изолације и социјалне дистанце.

Ојачаћу оперативне службе које прате ситуацију на терену; даћу налог да им оснажимо и проширимо овлашћења. Неће бити праштања, нити провизорности – ни за један посто. Лично ћу се старати да тако буде. Немамо право да допринесемо било чијој болести или смрти! Ово је тренутак када цијела Црна Гора треба бити уједињена ради њене будућност и за то је довољно само да останете код куће. Да је вјечна наша Црна Гора“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић у обраћању јавности поводом пандемије коронавируса.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?