Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

СЗО: Пуна подршка садржају и динамици свеобухватних и бројних мјера које је Црна Гора предузела са циљем заштите јавног здравља

Објављено: 23.03.2020. 22:50 Аутор: КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GOREПотпредсједник Владе и предсједник НКТ Милутин Симовић је на састанку који је организован путем видео конференције, упознао директора Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Др Ханса Клугеа и шефицу Канцеларије СЗО у Црној Гори, госпођу Мину Брајовић, са мјерама које је Црна Гора предузела са циљем заштите јавног здравља у суочавању са ЦОВИД19.

Др Клуге је изразио пуну подршку садржају и динамици свеобухватних и бројних предузетих мјера.

Потпредсједник Симовић је препознао да су капацитети здравственог система за управљање одговором, област која изискује интензивнију експертску подршку СЗО.

Директор Клуге је изразио пуну спремност за проширење сарадње и најавио да ће без одлагања одредити оперативни тим који ће комуницирати са нашим оперативним тимом и дневно предузимати мјере за ограничавање ширења вируса и очување живота и добробити грађана Црне Горе.

У наставку директор Клуге је подсјетио на важност мјера за детекцију, лијечење, изолацију и праћење контаката као кључних за прекидање ланца инфекције. Посебно је нагласио значај опремљености болничких капацитета са посебним акцентом на заштиту здравствених радника, као виталне карике у борби против пандемије, и похвалио благовременост и садржај мјера које је Црна Гора предузела. Посебно је истакао да у околностима пандемије кад је свака земља и сваки појединац угрожен - оваквих мјера никад није довољно.

Потпредсједник Симовић је у наставку разговарао о могућностима сарадње са СЗО у реализацији ЕУ подршке са циљем јачања капацитета за одговор на ЦОВИД19.

Директор Клуге је у наставку разговора предложио да Црна Гора у сарадњи са СЗО као земља са запаженим резултатима у суочавању са ЦОВИД19 покрене регионалну иницијативу на нивоу шефова Влада.

„Црна Гора је са задовољством прихватала улогу покретача и домаћина бројних регионалних иницијатива и то ће радо урадити и поводом овога предлога, поготово имајући у виду да смо у том правцу већ предузели кораке“ закључио је Симовић.

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?