Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић: Влада чини све да заштити здравствене раднике

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је предсједници Синдиката доктора медицине др Милени Поповић Самарџић да разумује њену бригу за црногорске љекаре, да држава чини све како би опремила здравствени систем опремом за случај веће епидемије и да је поносан на све посвећене професионалце, а посебно на здравствени систем који чини све како би сачувао животе и здравље грађана.

Интегрални текст предсједника Владе:

Поштована др Поповић Самараџић,

Пажљиво сам прочитао ваше писмо и у потпуности разумијем вашу бригу за црногорске љекаре, јер ту бригу данас дијели цијела нација и све државне институције.

Искрено, био сам затечен чињеницом да се оно већ нашло у медијима док сам га ја као тек пристигло, читао. Признаћете да се тада може тумачити шта би могао бити стварни циљ Вашег обраћања.

Ипак желим да вас увјерим да држава чини све како би здравствени систем опремили неопходном опремом у случају веће епидемије.

Свједочим двадесетчетворосатном напору одговорних и посвећених професионалаца у оквиру Националног координационог тијела и више оперативних штабова па и за здравство, како би били спремни за најтеже тренутке - које желимо избјећи.

Поносан сам на све њих, а посебно на здравствени систем који у отежаним условима даје све од себе како би сачували животе наших људи.

Сложићемо се да је пандемија Коронавируса затекла многе државе, па и много снажније и спремније здравствене системе од нашег. Нажалост неки и губе битку са овом опаком епидемијом. Због тога су готово све земље забраниле извоз медицинске и заштитне опреме.

Ипак, ми смо успјели да наручимо и платимо значајне количине заштитне опреме, а очекујемо и донаторске испоруке већ ове недјеље.

Поштована госпођо Поповић Самарџић,

Као сто знате и Ви, и ја, али и цијела црногорска јавност - систем није савршен, постоје слабости па и недостаци, али сам поносан на реакцију и способност свих - да у овом тешком тренутку не говоримо о слабостима већ о томе како да заједнички одговоримо највећој пријетњи по људске животе од Другог свјетског рата.

У свакој сличној ситуацији јавља се велики број хероја друштва али и оних који никада нијесу задовољни и тапкају у мјесту на тако потребној стази заједништва и слоге.

Свакако, ваше сугестије али и сугестије других ваших колега које се тичу супротстављања епидемији Коронавируса већ су на столу Националног координационог тијела за заразне болести.

У односу на ваш приговор на неетичко понашање и несолидарност оних који су повезани са функционерима извршне власти, не само да га разумијем већ свако добронамјерно указивање у том контексту сматрам добродошлим.

А то значи да нећу толерисати привилегије, нити приступ и лични однос који не приличи ситуацији и изазову у којем се налазимо.

Поштовани доктори и здравствени радници,

Влада са вашим менаџментима даноноћно ради како бисмо унаприједили ваш положај. Знам да то није оптимално, али смо кренули.

Ово вријеме показује да новац који издвајамо за здравство мора бити боље прерасподијељен ради већих зарада и улагања у опрему за поуздан и квалитетан рад свакога од вас.

Као што сам већ прије неки дан поручио: ово је тренутак прегнућа и одрицања институција и свих у њима како би сачували животе наших грађана. За критике и одговорност имаћемо доста времена и прилика када одговоримо овом највећем националном изазову.


СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?