Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Вукчевић: За ликвидности привреде обезбијеђени кредити ИРФ-а у износу до 3 милиона еура

У оквиру укупних хитних мјера Владе Црне Горе, Инвестиционо развојни фонд је донио одлуку о новој кредитној линији, намијењеној за подршку ликвидности привредницима, у циљу ублажавања посљедица изазваних пандемијом коронавируса, изјавио је предсједник Одбора директора ИРФ-а Зоран Вукчевић на данашњој конференцији за новинаре.

По кредитној линији износ кредита може бити до 3 милиона еура, граце период је до 2 године, а каматна стопа на средства из ЕИБ-а је 1,5 одсто, док ће камата на средства из неких других извора бити 2 одсто.

„Кредитне процедуре ће бити поједностављене, а да би се заштитили од било какве злоупотребе, ИРФ преузима одговорност да доноси појединачну одлуку за сваки појединачни захтјев. По кредитној линији износ кредита може бити до 3 милиона, али то не значи да сви који се пријаве морају да добију тај износ. ИРФ процјењује износ у односу на комплексност ситуације у којој се предузеће налази и у складу са наведеним потребама. Граце период је до 2 године, и то ће се појединачно утврдити колико треба да буде у зависности од реалне могућности предузећа. Каматна стопа је 1,5 одсто. То су средства из ЕИБа, а ако буду из неких других извора камата ће бити 2 одсто“, саопштио је Вукчевић, додавши да се кредит реализује без накнаде, да се документација доставља електронски или поштом, почевши од сјутра, као и да ће запослени Фонда бити доступни на телефону и на е-маилу.

„Ова кредитна линија ће бити употријебљена искључиво за потребе рјешавања проблема неликвидности настале усљед посљедица изазваних пандемијом корона вируса. Средства се могу употријебити за набавку производа, полупроизвода, сировина као и за исплату плата“, рекао је Вукчевић.

Он је нагласио да је у актуелној ситуацији живот и здравље наших градјана изнад свега: „С тога, приоритет је набавка љекова, медицинске опреме, санитетских возила. За ове намјене морамо имати средства! Одмах затим, је производња, прерада и набавка хране и средстава захигијену. Узимајући у обзир неизвјесност трајања пандемије морамо водити рачуна о снабдијевању грађана најнужнијим прозводима“.

Такође кредити су намијењени предузетницима, микро и малим предузећима која су директно угрожена. То су угоститељи, занатлије, таксисти, мали аутопревозници, мали бутици, фризери, приватни дјечји вртићи, мале трговине и други предузетници који су морали да затворе своје објекте.

„За њих је омогућен кредит за ликвидност, намијењен прије свега за исплату плата запосленима и то за наредна тримјесеца, а на основу задње исплаћене нето зараде. Тај кредит ће се исплаћивати преко банака на текући рачун запослених. На тај начин ћемо обухватити што више малих предузетника и њихове запослене, с обзиром на ограничене финансијске ресурсе у овом тренутку“, поручио је Вукчевић.
Он је саопштио да ће у овим тешким околностима бити подржана и средња и велика предузећа, јер се мора водити рачуна о пројектима и инвестицијама која су од пресудног значаја да се одржи основна економска активност, оцијенивши да је нужно сачувати сва здрава предузећа која су у претходном периоду показивала одговоран однос према бизнису и према држави, прије свега кроз плаћање пореза и која ће и даље имати одговоран однос према запосленима, као и до сад.

„Морамо бити свјесни да интензитет утицаја укупне ситуације на предузећа није исти, нису сва предузећа у истој позицији у односу на акумулирани капитал, укупне финансијске ресурсе, постојеће залихе, остварене добити у предходном периоду итд., тј.неће сви имати исту могућност да амортизују негативан утицај укупне ситуације. Туризам је већ озбиљно угрожен и тек ћемо посљедице тога сагледавати у периоду који је пред нама.

У том смислу, ИРФ ће анализирати свако предузеће појединачно и на основу тога процјењивати и доносити одговрајуће одлуке. Дакле, не постоји право на кредит и није могуће по аутоматизму добити кредит, већ ће ИРФ на основу сваког појединачног захтјева и анализе, у складу сареалном ситуацијом и потребама, доносити појединачну одлуку. ИРФ преузима одговрност за свој рад и у овим тешким временима”, истакао је предсједник Одбора директора ИРФ-а. 

У том контексту, он је посебно појаснио да ово није вријеме за предузећа која желе искористити повољне услове кредитне линије у циљу рјешавања проблема пословања из прошлости, те не могу бити дио ове кредитне линије они предузетници и предузећа која виде шансу да кроз дате повољности остварују екстра профит и да имају било које друге незаслужене бенефите, као на примјер рефинасирање банкарских кредита. Према његовим ријечима, ИРФ интезивно преговара са својим међународним партнерима да би обезбиједио што више финансијских средстава, како би се припремили за период након престанка пандемије када ће бити потребно реализовати и неки санациони и развојни програм.

„Сада нам је више него икад потребно да сви заједно покажемо разумијевање, хуманост, солидарност и стрпљење. Сви смо у специфичним околностима, а здравље нам је на првом мјесту. То важи и за запослене у ИРФ, зато вас молим да разумијемо укупну позицију свих нас. Урадићемо све што је у нашој моћи, да поштујући све мјере заштите, радимо и будемо на услузи нашим предузетницима, предузећима и градјанима“, закључио је Вукчевић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?