Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића на церемонији отварања заједничког граничног прелаза Сукобин Мурићани између Црне Горе и Албаније

Објављено: 18.06.2009. 20:30 Аутор: Насловна страна
МИЛО ЂУКАНОВИЋ, ПРЕМИЈЕР ЦРНЕ ГОРЕ
(Говор на церемонији отварања заједничког граничног прелаза Сукобин Мурићани између Црне Горе и Албаније, 18.06.2009. године)



Поштовани Предсједниче Владе,
Екселенције,
Драги пријатељи,
Даме и господо,

Дијелим задовољство са премијером Беришом и представницима двије владе, са грађанима наших пријатељских земаља, као и представницима Европске Комисије у Подгорици и у Тирани, због завршетка овог модерног граничног прелаза.

Брзина којом је изграђен камен темељац положили смо 21. априла прошле године симболизује напредак у развоју Црне Горе и Албаније, јачање наших свестраних добросусједских односа утемељених на традиционалном међусобном уважавању, као и интензитет у процесу приближавања заједничким европским и евроатлантским циљевима. Исто тако, симболизује и однос Европске Уније према нашем региону, и њену посвећеност политици проширења на Западни Балкан. Ми у Црној Гори, као и наши пријатељи у Албанији, чињеницу да је Европска комисија изабрала да финансира овај гранични прелаз као први у низу предвиђених сличних пројеката у региону, разумијемо и као признање Брисела нашем заједничком доприносу јачању његове стабилности. То је, поред захтјевних обавеза које стоје пред нама, охрабрење и најбоља препорука за прогрес у процесу интеграције.

Од почетка изградње, до овог свечаног чина, за нешто више од годину дана, наше земље направиле су значајне искораке на том путу. Након апликације Црне Горе за чланство у ЕУ поткрај прошле године, Савјет министара ЕУ је у априлу затражио од Европске комисије да припреми мишљење, и сада очекујемо Упитник. Активности на припреми квалитетних одговора биће највећи изазов за нашу државну администрацију прије приступних преговора. На јубиларном Самиту НАТО, Црна Гора је охрабрена да настави са испуњавањем обавеза из евроатлантске агенде, што ће нас, надамо се, препоручити за скори улазак у МАП програм. Снажан подстицај у том правцу је и пуноправно чланство Црне Горе у Јадранској повељи, чији је утемељивач и Албанија. У међувремену, и Албанија је аплицирала за чланство у ЕУ, и постала чланица НАТО.

Све ово, као и друге успјешне потезе које смо направили, сагледавам и у контексту овог данашњег значајног догађаја. Модерни гранични прелаз, по европским стандардима, који данас отварамо, израз је и модерних схватања у Црној Гори и у Албанији, као и у другим земљама Западног Балкана, по угледу на европске и друге земље развијене демократије, како границе зближавају људе и спајају народе, у интересу заједничког добра и народа и држава. Ово је и наш допринос имплементацији Смјерница Европске комисије за интегрисано управљање границама, што је и саставни дио укупног безбједносног система, као и наше заједничке посвећености борби против организованог и свих других видова криминала, нелегалне трговине, и нелегалних миграција. Све то заједно доприноси мјерљивом испуњавању обавеза из Мапе пута у процесу визне либерализације, који је у финалној фази, што је од животног значаја за грађане свих наших земаља у Југоисточној Европи. На испуњавање ових и других задатака додатно ће нас обавезивати и Протокол влада наше двије земље о вршењу заједничке контроле, који ће данас бити потписан.

Овај гранични прелаз, не само што ће осавременити и учинити ефикаснијим процедуре граничне контроле, у интересу наших грађана, и свих који га буду користили, већ ће доприносити бржем протоку и већем обиму робне размјене, а самим тим и повезивању наших бизнис кругова, што има посебни значај у условима када су и наше земље суочене са посљедицама глобалне економске кризе. Једном ријечју позитивни ефекти завршетка овог значајног пројекта далеко превазилазе цијену његовог коштања.

Захваљујем Европској комисији и албанској Влади на изузетном доприносу у изградњи граничног прелаза Сукобин Мурићани, као и свима другима који су на било који начин учествовали у овом послу.

Хвала вам на пажњи!
Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?