Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић разговарао са директором СЗО за Европу Клугеом: Пуна подршка нашој иницијативи за регионалну конференцију о одбрани од коронавируса

Свјетска здравствена организација у потпуности подржава иницијативу предсједника Владе Црне Горе Душка Марковића за организацијом регионалне конференције на тему одбране од коронавируса – рекао је данас црногорском премијеру директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге.

Премијер Душко Марковић је, у разговору вођеним путем видео линка, рекао да је Црна Гора као држава предсједавајућа Централно-европском иницијативом (ЦЕИ) предложила одржавање регионалне конференције.

„Ја сам такву идеју већ промовисао на недавној видео конференцији премијера региона са канцеларом Аустрије и комесаром ЕУ за проширење. Црна Гора је у том духу оставила своје луке отворене за коришћење земљама региона за пренос робе. Ово је тренутак да покажемо солидарност и заједништво, јер једино тако можемо успјешно побиједити ову опасност. Поред тога, исказујемо и спремност и потребу да заједнички радимо на промоцији социјалних и економских политика ради очувања егзистенције наших грађана и стварања претпоставки за брзи опоравак црногорске привреде. Вјерујем да би то, уз учешће осталих земаља које партиципирају у ЦЕИ, помогло у превазилажењу кризе у економијама земаља региона и шире“ – казао је предсједник Владе Црне Горе.

Директор СЗО за Европу је понудио експертску и техничку помоћ Свјетске здравствене организације у организацији регионалне конференције.

„Црна Гора је лидер и ово је прави тренутак за окупљање држава ЦЕИ. Ваша земља је показала солидарност, мудрост и храброст у предлагању ове иницијативе и ви то треба да водите“ – рекао је Ханс Клуге.

Премијер Душко Марковић је информисао директора СЗО за Европу о мјерама које је Црна Гора предузела у суочавању са пандемијом коронавируса.

„Од самог почетка очекивали смо импортовање и ширење коронавируса, и припремали се за тај тренутак кроз доношења адекватних мјера од стране Владе. Чинили смо то и крајем прошле године, а од 30. јануара, кад је СЗО прогласила ванредну ситуацију поводом ширења епидемије, наше мјере и активности су опсежне кроз рад Националног координационог тијела за заразне болести. Посебно сам захвалан због разумијевања и помоћи која у ситуацији сузбијања коронавируса долази из ваше Канцеларије у Подгорици и цјелокупног УН система у ЦГ, у сарадњи са ЕУ, осталим међународним организацијама и државама“ – рекао је премијер Душко Марковић.

У разговору је учествовала и представница Свјетске здравствене организације у Црној Гори Мина Брајовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?