Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник НКТ Милутин Симовић на Колегијуму предсједника Скупштине: Све наше активности усмјерене су очувању јавног здравља

Предсједник Националног кординационог тијела за заразне болести Милутин Симовић учествовао је данас у раду Колегијума Скупштине Црне Горе на тему суочавања наше земље са пандемијом коронавируса.

Излагање предсједника НКТ:

Уважени предсједниче Скупштине,

Уважени потпредсједници,

Уважене посланице и посланици,

Данас нас је окупила заједничка брига, брига која надмашује све остале, и политичке и економске и друштвене и сваке друге.

Данас смо заједно због бриге и због заједничке борбе за здравље грађана Црне Горе, притиснути једним од највећих глобалних здравствених изазова.

Након што је 31. децембра прошле године Кина пријавила СЗО појаву обољења, а 7. јануара када је утврђен нови коронавирус епидемија је почела да се шири планетом. Већ 24. јануара потврђен је први случај у Европи.

Одмах након тога, Влада је покренула све механизме и све институције у циљу благовремене припреме за овај глобални изазов.

Формирано је Национално координационо тијело за заразне болести у коме су поред представника медицинске струке, представници свих надлежних институција.

Почели смо да доносимо наредбе 28. фебруара и до данас смо донијели 73 мјере у оквиру наредби и 19 препорука. Сваку мјеру донијели смо одлучно и ефикасно, уз пуну сарадњу са представницима струке и уз пуно уважавање препорука СЗО.

Директор Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Др Ханс Клуге у разговору који сам имао са њим прије три дана је изразио пуну подршку и садржају и динамици свеобухватних и бројних предузетих мјера.

Он је дао и јасан одговор на моје питање да ли се предузима премало или превише. Рекао је да ништа није превише у оваким ситуацијама.

Истовремено, како би на најбољи начин одговорили размјерама кризе формирали смо шест оперативних штабова:

1. Оперативни штаб за координацију реализације мјера за спрјечавање ширења коронавируса, као почетни и кључни штаб, у тој фази, а паралелно са њим и

2. Оперативни штаб за спровођење активности у вези повратка црногорских држављана из иностранства. Након тога формирани су оперативни штабови

3. за подршку привреди за вријеме трајање мјера за спрјечавање ширења коронавируса

4. за повлачење међународних фондова подршке

5. за управљање донацијама и

6. Кризни медицински штаб, као најважнији и најпотребнији у данима који су пред нама.

У рад НКТ и оперативних штабова укључено је више од 100 чланова, а на оперативном нивоу десетине хиљада (медицински радници, припадници полиције, војске, инспекцијских служби, комуналних служби, бројних других институција, бројних волонтера и других).

Управо захваљујући свим овим активностима које смо започели да спроводимо ЗНАТНО ПРИЈЕ ДРУГИХ, у тренуцима када нисмо имали регистровано оболијевање од вируса код нас, Црна Гора је остала посљедња држава у Европи у којој је вирус откривен, а ширење значајно успорено.

Не смијемо ни да помислимо шта би се десило да се и један дан каснило са било којом од мјера, или да се колебало или оклијевало.

Предузели смо бројне тешке мјере. Тешке јер смо знали да једном наредбом бројни запослени привремено одлазе са својих радних мјеста. Тешке, јер иза сваког од њих стоји јединствена животна прича и потребе. Знамо да бројни наши суграђани брину свакодневне егзистенцијалне бриге. Али, избора није било. Здравље и животи наших грађана били су и вазда ће бити најпречи.

Били смо одлучни и данас у Парламенту позивамо да у остварењу тог циља будемо заједно.

Заједно све до побједе.

А побиједићемо.

Са циљем подршке грађанима и привреди Влада је са ЦБЦГ и ИРФ-ом креирала први пакет социјално-економских мјера. О томе ћете добити детаљне информације министра финансија.

Размјере ове кризе још увијек се не могу сагледати, али оно што је сигурно је да ће њене посљедице осјетити читав свијет.

Тешки изазови покренули су лавину солидарности бројних појединаца и привредника из Црне Горе, препознатљивих страних инвеститора, бројне наше дијаспоре, наших спортиста и бројних других.

Овом приликом свима њима једно велико хвала.

Упоредо са свим овим активностима ових дана Владин тим је уз снажну подршку система УН у Црној Гори радио на припреми Националног плана за припремљеност и одговор на ЦОВИД19. Управо је јуче финализован свеобухватан Национални план који је вриједан 59 милиона еура. План препознаје критичне потребе у 10 кључних компоненти: од хитних одговора до рјешавања социјално-економских изазова, које ће ова пандемија оставити за собом.

Наша идеја је да овај Национални план буде платформа за обезбјеђивање подршке не само кроз УН глобални фонд за припремљеност и одговор, већ и као инструмент за координацију и дјеловање свих других наших међународних и других партнера за подршку нашим националним напорима да одговоримо на пандемију. У том правцу имамо већ дневну комуникацију са СЗО, обезбијеђену подршку од Европске комисије као дио хитних мјера, а припрема се и њихов свеобухватни пакет подршке. Покренути су и бројни пројекти билатералне подршке.

Ова пандемија је била велики тест и за глобалну и регионалну посвећеност вриједностима на којима почива међународни поредак: солидарности и сарадње. Нажалост, свједочимо бројним одлукама на регионалном и ширем нивоу у којима је мањкавало и једног и другог. Свакако, то је опомена и тема за будуће разговоре.

Црна Гора је активна ових дана на плану сарадње. Предсједник Владе је већ покренуо иницијативе у том правцу. Црна Гора жели и хоће да, као и до сада, буде покретач и адреса таквих иницијатива. То смо демонстрирали и ових дана порукама из Владе да Црна Гора не жели да затвара своје границе. Не жели да отежава и зауставља промет робе. Напротив! Понудили смо своје лучке капацитете на располагање региону и шире.

На унутрашњем плану, у креирању бројних мјера помогле су бројни добронамјерни и конструктивни предлози и сугестије. Према сваком од њих смо се однијели крајње одговорно и прихватили их у могућој мјери.

Због тога, и данас саопштавамо да је добродошла свака иницијатива, свако размишљање и свака испружена рука подршке. Ово је борба свих нас, за све грађане Црне Горе!

Поштовани посланици,

Након првог смртног случаја 22. марта, повећања броја заражених и увођења нових мјера, ситуација је почела да се мијења из сата у сат.

25. марта смо добили узнемирујуће резултате анализа у Тузима, кластер од 15 нових потврђених обољелих.

Од само једног обољелог у року од два дана имали смо 25 случајева који сви потенцијално носе могућност за даље ширење вируса. Реаговали смо истог тренутка. Предузели смо мјере забране изласка из објеката становања и територије Општине Тузи.

И овом приликом желим да истакнем да је НКТ ову мјеру донијело у пуној сарадњи са локалном самоуправом, и заједно предузели бројне напоре да је учинимо што подношљивијом за грађане. И овом приликом желим да искажем поштовање према грађанима Тузи који су схватили да само на овај начин могу заштитити себе и своје најближе.

Посебну пажњу током цијелог овога периода посветили смо медијима. Од првог дана смо подијелили све податке са циљем благовременог и објективног информисања јавности.

Имали смо разумијевање већине медија. Нажалост, и овога пута само поједини медији, већ увелико препознати као платформе за антидржавно дјеловање, остали су досљедни тој својој нечасној мисији. Но, на ту тему ништа више. Остаће забиљежено и упамћено да њима таквима ништа није свето, па ни здравље и животи грађана.

Овом приликом посебно желим да укажем на даноноћне напоре које улажу и које ће у наредним данима посебно улагати наши медицински радници. Они се налазе на првој линији одбране и представљају виталну карику у борби против пандемије.

Предузимамо континуиране активности да олакшамо њихов положај и да дио медицинског кадра држимо у приправности изван домашаја инфекције.

У оквиру Кризног медицинског штаба формирали смо посебне тимове који раде на формирању привремених болница и респираторских центара.

Интензивно радимо на хитној набавци медицинске и заштитне опреме и средстава у незапамћено отежаним тржишним условима када се ситуација мијења из сата у сат. Већ сјутра бићемо свједоци испоруке значајних количина медицинске опреме која ће бити допремљена у Црну Гору од пријатеља Црне Горе и кроз комерцијалне набавке.

Ни један здравствени систем на свијету није ни издалека спреман за размјере ове епидемије.

Подршка нашим докторима и медицинским радницима исказује се на сваком кораку али истовремено нас плаши чињеница да нам „непријатељ“ никада до сад није био подмуклији, незгоднији и непознатији. Самим тим и ми морамо бити још одлучнији, снажнији и сложнији јер ћемо једино и искључиво тако из ове борбе изаћи као побједници.

Жао ми је што данас нијесу добили позив представници струке да се чује њихов глас и у Парламенту, као нова потврда да смо у Црној Гори изградили снажне и кредибилне институције у области здравства, са компетентним и посвећеним запосленим.

Влада ће и даље бити посвећена окупљању и снажењу свих наших потенцијала, јер је ово борба коју морамо сви заједно добити. У наредним данима нас очекују велика искушења. Вјерујемо да ћемо, уз подршку наших међународних партнера, обезбиједити све неопходне одговоре.

Све активности у држави и у наредним данима, као и до сада, биће усмјерене најважнијем циљу - очувању јавног здравља. Оно је сада најпрече и најугроженије. Све остало је могуће надокнадити касније!

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?