Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник НКТ Симовић амбасадору Србије Божовићу: У ЦГ је ситуација мање ризична, респиратори у овом тренутку потребнији за спашавање животâ грађана Србије

Предсједник Националног координационог тијела за заразне болести Милутин Симовић поновио је данас да је ситуација у вези са пандемијом коронавируса у Црној Гори мање ризична од стања у Србији те да је стога прече да респираторима, које је су власти Србије намјериле да донирају нашој земљи, буду спашени животи грађана Србије.

На видео конференцији, на којој је у згради Уједињених нација у Подгорици Црна Гора представила дипломатским представницима Национални план за припремљеност и одговор на пандемију коронавируса, амбасадор Републике Србије Владимир Божовић изразио је подршку свим мјерама Црне Горе и позвао власти наше земље да „још једном преиспитају“ синоћну одлуку.

Потпредсједник Владе Црне Горе и предсједник НКТ Милутин Симовић је захвалио амбасадору на ријечима подршке и оцијенио да су респиратори потребнији Србији.

„На основу информација које званичници Републике Србије пласирају о веома тешким околностима у борби против коронавируса, а што ми потпуно разумијемо, јер смо у сличним околностима, сматрамо да су ови респиратори у овом тренутку потребнији грађанима Србије“ – рекао је предсједник НКТ.

Потпредсједник Владе је додао да у нашој земљи одлуке о томе гдје ће који медицински апарат бити лоциран не доносе политичари већ стручњаци, те да то право не може бити гарантовано ни једном донатору.

„У Црној Гори не одређују политичари гдје ће који респиратор бити распоређен – у Беранама, Бијелом Пољу, Подгорици, Бару или у Вашем и мом Никшићу… Код нас о томе одлучују они који су једини позвани да о томе одлучују – а то су наши здравствени радници. Не можемо гарантовати ни једном донатору да ће одређени респиратор бити упућен тамо гдје неки донатор мисли и хоће. То је додатни разлог да респиратори остану у Србији и да се упуте тамо гдје Србија мисли да треба у оквиру њених граница“ – казао је Милутин Симовић.

Предсједник Националног координационог тијела за заразне болест је указао да потребе за донацијом не би ни било, да су наручени респиратори стигли у нашу земљу.

„Уважавамо понуду коју сте у својој ноти назвали 'државничким чином', а за којом не би ни било потребе да није спријечена испорука тих истих респиратора који су били већ резервисани за Црну Гору“ – казао је на видео конференцији са дипломатама акредитованим у Црној Гори предсједник НКТ Милутин Симовић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?