Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЦГ представила амбасадорима Национални план за припремљеност и одговор на пандемију коронавируса: пуна подршка активностима наше земље

Црногорски Национални план за припремљеност и одговор на пандемију коронавируса представљен је данас амбасадорима акредитованим у нашој земљи као цјеловит је документ који обухвата процијењене свеобухватне тромјесечне потребе Црне Горе у износу од 59 милиона еура у десет кључних категорија: од хитних одговора до бројних ургентних рјешавања социјално-економских изазова.

Предсједник Националног координационог тијела за заразне болести Милутин Симовић је представио амбасадорима мјере и актвности које је наша земља до сада предузела и рекао да Црна Гора улази у критичну фазу, јер се од наредне седмице очекује врхунац епидемије.

„У овој борби нам је потребна и помоћ и разумијевање у кратком року. Наше дјеловање данас, спасиће животе у наредним недјељама. Времена за одлагање немамо, а то јасно показују примјери нама пријатељских европских земаља које доживљавају једне од најдраматичнијих тренутака у својој историји. … Потребно је у најхитнијем року пронаћи адекватне одговоре. И ту нам је потребна ваша помоћ. Помоћ је потребна и другим државама региона и ово је најбоља прилика да учесници ове конференције из тих држава пренесу својим државама искуства оваквог приступа вјерујући да бисмо ускоро могли креирати заједничке регионалне иницијативе“ – рекао је предсједник НКТ Милутин Симовић.

Амбасадори су информисани да је предсједник Владе Црне Горе већ покренуо иницијативу на заједничком одговору цијелог регона на коронавирус.

„Црна Гора жели и хоће да, као и до сада, буде покретач и адреса таквих иницијатива. То смо демонстрирали и ових дана порукама из Владе да Црна Гора не жели да затвара своје границе. Да Црна Гора жели и подржава слободан проток робе, да се не забрањује промет било које робе, а посебно не медицинских средстава и опреме. Да се не блокирају резервисане и већ плаћене испоруке. Дакле, Црна Гора не жели да отежава и зауставља промет робе. Напротив! Понудили смо своје лучке капацитете на располагање региону и шире“ – рекао је предсједник НКТ.

Навео је да је Владин тим је уз велику помоћ Свјетске здравствене организације израдио Национални план као платформу за обезбјеђивање подршке не само кроз Глобални фонд УН за припремљеност и одговор, већ и као инструмент за координацију и дјеловање свих других наших међународних и других партнера за подршку нашим националним напорима да одговоримо на пандемију.

„У том правцу имамо већ дневну комуникацију са СЗО, обезбијеђену подршку Европске комисије као дио хитних мјера, а припрема се и њихов свеобухватни пакет подршке. Покренути су и НАТО и ЕУ механизми за ванредне ситуације“ – рекао је предсједник НКТ.

Као изазови на које треба да буде одговорено прије почетка врхунца епидемије, препознат су: спречавање и контрола инфекције, надзор и истраге случајева и управљање случајевима, национална лабораторија и гранични прелази. Сходно томе кључни издаци, који су документом предвиђени, су управљање случајевима и социо-економски аспекат, што чини око нешто више од двије трећине предвиђених средстава, те логистика и набавке и опремање граничних прелаза за шта је предвиђено готово 15 милиона еура.

Сходно препознатим изазовима документом су као циљеви дефинисани: дјелотворно управљање кризом, ограничавање преноса с човјека на човјека укључујући и смањивање секундарних инфекција међу блиским контактима и здравственим радницима и ублажавање утицаја у земљи уколико дође до значајног преношења заразе на нивоу цијеле заједнице.

Предсједник НКТ је рекао да су све мјере и активности на супротстављању пандемији коронавируса утемељене на Уставу и на Закону о заштити становништва од заразних болести у којима су прописане ванредне мјере у ситуацијама угроженог јавног здравља те у члановима 5, 8, 9 и 11 Европске конвенције о људским правима у којима се третира могућност суспензије одређених права у циљу заштите здравља грађана.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?