Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: ЦГ влада ситуацијом у вези са коронавирусом, али најтеже тек предстоји, потребна је гвоздена дисциплина сваког од нас

Предсједник Владе Душко Марковић поручио је данас грађанима Црне Горе да наша земља за сада захваљујући напорима и сложном дјеловању и пожртвовању влада ситуацијом у вези са коронавирусом, али да најтежи дани тек предстоје те је стога потребна чврста дисциплина и поштовање наредби и препорука Националног координационог тијела за заразне болести.

„Посљедњи подаци Института за јавно здравље опомињу и већ смо дохватили висок број од близу 90 потврђених случајева. Иако Црна Гора засада влада ситуацијом, јасно је да нам тек предстоје највећи изазови. У седмицама које су пред нама - морамо дјеловати још одлучније, још боље и још снажније. Институције раде веома посвећено и организовано, здравствени систем се спрема за одсудну битку да очува здравље и животе наших грађана. Али, све ово неће бити довољно ако не наставимо да без изузетка поштујемо наредбе и препоруке Националног координационог тијела, и не обезбиједимо гвоздену дисциплину свакога од нас“ – казао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је казао да ћемо обољеле лијечити, али да епидемију морамо зауставити, а за то је неопходна одговорност грађана.

„Догађаји у Тузима, са рапидним и прогресивним преношењем вируса од само једног иницијално зараженог, потврдили су оправданост одлука о нужности изолације и карантина. Ову прилику користим да још једном поздравим спремност грађана Тузи да слиједе одлуке државних власти. У Црној Гори има 620 хиљада становника. Хоћемо да нас има више а не мање, и због тога ће Влада досљедно обезбиједити спровођење свих наредби и мјера како не бисмо угрозили право на здрав живот и будућност наших грађана. Наше шансе да савладамо Коронавирус и из глобалне пандемије изиђемо са што мање посљедица једнако зависе од вас колико и од здравственог система и његове опремљености. Због тога нема арбитрирања о томе шта можемо а шта не можемо, и да ли су обичаји и традиција, били они свјетовни или вјерски, изнад права на живот и здравље нације“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је рекао да је јучерашња испорука 3,5 тоне дониране медицинске опреме догађај који охрабрује, и да се додатна помоћ очекује наредних дана.

„Другог априла стиже посебна испорука опреме коју је наручила и платила наша држава у вриједности од 2 милиона долара. Паралелно, Европска унија је подржала Црну Гору са 3 милиона еура директне помоћи за хитну набавку медицинске опреме. Дакле, нема више бриге да ли имамо и хоћемо ли имати довољно опреме за наш здравствени систем, али и за све остале службе које су свакодневно изложене ризицима и опсностима. Поред тога, наша земља показује још једну велику врлину. Солидарност је оно по чему се препознаје данашња Црна Гора. О томе најбоље свједочи износ од око 5 милиона еура до данас уплаћених од грађана, домаћих и страних компанија, удружења, општина, донаторских агенција и наше дијаспоре. Сви ми смо им захвални на подршци“ – казао је у обраћању грађанима Црне Горе предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић се посебно обратио послодавцима позвавши их да сачувају људе.

„Све економије на свијету су без изузетка угрожене па и наша, али држава има снагу и потенцијал, финансијски и институционални, да осигура заштиту и сигурност сваком грађанину и његовој породици. Влада ради на новом пакету подршке грађанима и привреди. Због тога имам поруку за све послодавце: Уздржите се од отпуштања радника, сачувајте наше запослене. Чувајући запосленог, чувамо човјека као највреднији ресурс“ – казао је премијер.

Региструјем бројне страхове па и незадовољства, разумијем их – казао је предсједник Владе и додао да ово није вријеме за приговоре него за рад и прегалаштво, и да се то показало дјелотворним и успјешним у изазовним данима и седмицама иза нас.

„Наравно, као и у сваком времену, има оних који са осматрачнице, издигнути од реалних проблема, слажу минусе. Поручићу - ово није моменат за њих. И нећемо им се обазирати, јер је вријеме за рад и посвећеност“ – рекао је предсједник Марковић.

Премијер је истакао оне који су у овом времену поднијели највећи терет: Државни органи, институције и установе функционишу удружено, никад боље и ефикасније. Хвала свима који су на првој линији одбране од невидљивог непријатеља: нашим љекарима и здравственим радницима; државној администрацији; полицији и војсци; службама безбједности; инспекцијским органима; локалним и комуналним службама; запосленима у трговини и апотекама; припадницима Црвеног крста; поштанским радницима и волонтерима. А данас и посебно просвјетним радницима који успјешно реализују наставу на даљину. Ово је најбољи примјер да имамо потенцијал и капацитет да урадимо и оно сто никада нијесмо радили“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе Црне Горе је на крају обраћања рекао да безмало читав свијет па и стручна јавност цијени како је мала Црна Гора реаговала и како се одупире овој глобалној пријетњи.

„Успијевамо само зато што смо се ујединили, што је прилику добио наш индивидуални и стручни потенцијал, што је емпатија једина политика која је сада важна. Ово је вријеме за све наше вриједности, за једноставног човјека, пожртвованог и вриједног. Човјека који ради за своје добро и добро своје државе. Наставимо јако и сложно за здравље и живот наших најближих, до потпуне побједе. Да је вјечна Црна Гора“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић у обраћању јавности.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?