Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нема полицијског часа, мјере донијете на основу Устава и закона

Нетачне су тврдње Демократског фронта да је Влада увела полицијски час, и да су мјере које се доносе ради сузбијања епидемије Коронавируса незаконите.

Подсјећамо да је Свјетска здравствена организација прогласила глобалну пандемију Коронавируса 11. марта, а у Црној Гори је епидемија такође проглашена званичном одлуком 26. марта ове године.

За оне који нијесу довољно сагледали прописе, па сљедствено томе доносе погрешне закључке, указујемо:

- Да је чланом 39 Устава Црне Горе могуће ограничити слободу кретања ако је то потребно за спречавање ширења заразних болести;

- Да су чланом 55 Закона о заштити становништва од заразних болести прописане мјере ограничења кретања у подручју захваћеном епидемијом заразне болести;

- Да је Национално координационо тијело за заразне болести такође предвиђено Законом;

- Да наредбе не доноси Влада нити Национално координационо тијело, него Министарство здравља на предлог Института за јавно здравље;

- Да је тако учињено и Наредбом Министарства бр. 8-501/20-129/424 од 30. марта (јуче) која је одмах објављена у Службеном листу.

Дакле, нема полицијског часа - већ се живот, рад и кретање одвија на начин примјерен актуелној опасности и заштити здравља и живота грађана, уз могућност свакодневног кретања сваког радног дана од 05-19х, и суботом до 05-13 часова. Такође, прописани су и изузеци у времену забране, ради остваривања дјелатности од јавног интереса.

Указујемо да Национално координационо тијело и Министарство здравља све мјере доносе ослушкујући и процјењујући забринутост грађана, и руководећи се искључиво интересом њиховог здравља.

Због тога сматрамо да није вријеме за политику, него за досљедну заштиту здравља и живота сваког грађанина и његове породице. 

Ако неки политички субјект не може да се препозна као дио овог свеобухватног, одговорног и хуманог процеса, у којем, вјерујемо, сви треба да будемо једно и заједно, остају му на располагању правна средства и судови, као могућност провјере да ли су одлуке Министарства здравља засноване на Уставу и закону.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?