Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЕУ донира 3 милиона еура за набавку сто респиратора, десет мобилних рендгенских уређаја и контигента заштитне опреме за здравствене раднике

Објављено: 02.04.2020. 20:10 Аутор: Кабинет потпредсједника Владе/ЕУ/УНДП
Подгорица, 2. април 2020. године – Делегација Европске уније и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) у Црној Гори потписали су данас уговор у вриједности од 3 милиона еура за набавку неопходне медицинске опреме и личне заштитне опреме за здравствене раднике. Уговор се финансира из средстава ЕУ, као дио подршке Црној Гори у хитном одговору на пандемију коронавируса, а активности ће спроводити УНДП у блиској сарадњи са надлежним институцијама. Уговор су током онлајн конференције потписали шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, амабасадор Аиво Орав и стална представница УНДП, Даниела Гашпарикова. Потписивање је организовано у присуству потпредсједника Владе, Милутина Симовића, који предсједава Националним координациониом тијелом. 

У вријеме прекида у производњи на свјетским тржиштима, као и у транспортним рутама, партнерство између Владе Црне Горе, Европске уније и УНДП омогућиће да у што краћем року буду превазиђене ове препреке и обезбијеђена неопходна недостајућа опрема. Опрема се састоји од сто (100) респиратора, десет (10) мобилних рендгенских уређаја, као и контигента личне заштитне опреме за медицинске раднике – укључујући маске, рукавице, хируршке капе, непромочиве комбинезоне и кецеље, заштитне наочаре и визире.

На конференцији поводом потписивања уговора, шеф Делегације Европске уније у Црној Гори, амбасадор Аиво Орав захвалио се свим грађанима Црне Горе, који су показали солидарност, снагу и храброст у овим тешким тренуцима. „Дозволите да вас подсјетим да је Европска унија такође обезбиједила и додатних 50 милиона еура подршке Црној Гори како би се изборила са посљедицама кризе изазване коронавирусом. Заједно са надлежним националним институцијама ту помоћ усмјерићемо тамо гдје је најпотребнија – у сектор здравства, привреде, за помоћ предузетницима и онима који су у стању социјалне потребе, као и другим секторима погођеним кризом,“ казао је Орав. Амбасадор Орав је упутио изразе захвалности потпредсједнику Симовићу и Националном координационом тијелу, Институту за јавно здравље, Министарству здравља и свим партнерима који вриједно раде да заштите све нас. Он се уједно захвалио сталној представници Гашпариковој и тиму УНДП на ефикасним напорима да се у што краћем року омогући набавка медицинске опреме и реализује пакет финансијске подршке ЕУ.

Даниела Гашпарикова, стална представница УНДП у Црној Гори истакла је да је видео конференција организована како би и личним примјером указали на неопходност досљедног поштовања мјере физичког дистанцирања. Она је указала на значај сарадње свих партнера: „У овако промјенљивим, непредвидљивим временима, партнерство и солидарност су предуслов да бисмо осигурали ефикасан одговор на пандемију. Поносна сам што смо сви у овом процесу показали агилност и брзо дјеловали. Сви скупа смо у овом и заједничким снагама ћемо се изборити. Пројекат који смо данас потписали осигураће да се хитно заштите они који су у првим редовима одбране – здравствени радници, који ризикују своје животе да би сачували наше здравље.“ Гашпарикова је закључила да ће УНДП наставити да подржава Црну Гору и у дијелу социо-економских мјера које ће бити неопходне за опоравак и санирање посљедица које пандемија неминовно узрокује у различитим секторима. 

Потпредсједник Владе, Милутин Симовић истакао је да „у тренутку када се Црна Гора налази пред најтежом фазом епидемије вируса ЦОВИД 19, ова помоћ не само што ће бити од великог значаја за неопходну опрему за наш здравствени систем, већ показује да Црна Гора није сама, и да су њени међународни партнери и пријатељи уз њу.“ Потпредсједник Симовић изразио је посебну захвалност „Европској унији, која ће, поред ове хитне донације, одобрити и дугорочна средства за санацију посљедица вируса у износу од 50 милиона еура, као и убрзати постојеће програме подршке економском и социјалном сектору и тржишту рада у вриједности од 18 милиона еура. Веома цијенимо подршку Делегације Европске уније и амбасадора Орава у изради ових програма подршке.“ 

Потпредсједник Симовић је изразио и дубоку захвалност Канцеларији УНДП у имплементацији средстава Европске уније. То ће бити значајна подршка нашем здравственом систему у наредним седмицама. На крају је потпредсједник Симовић изразио увјерење да ће „партнери из ЕУ и УН, као и сви остали међународни партнери, подржати Црну Гору и у изазовима који тек предстоје, санацији посљедица ове глобалне кризе, а првенствено социјално-економских.“

КАБИНЕТ ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ
ПРОГРАМ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА ЗА РАЗВОЈ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?