Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

НКТ сагласно са ублажавањем мјере забране кретања викендом, продужено више привремених мјера донијетих средином марта

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници којом је предсједавао предсједник Милутин Симовић, дало сагласност да мјера донијета у понедјељак о забрани изласка грађана из објекта становања викендом буде ублажена.

На предлог Института за јавно здравље, а у складу са информацијом надлежних безбједносних служби да се већина грађана придржава прописаних привремених мјера, укључујући и забрану кретања и окупљања, и да су појединачни прекршаји санкционисани, НКТ је дало сагласност Министарству здравља да одмах донесе Наредбу о измјени одговарајуће наредбе како би грађанима било омогућено кретање и недјељом до 13:00 часова уз стриктно придржавање свих осталих мјера. Новом наредбом забрана кретања важиће од понедјељка до петка од 19:00 часова, а суботом и недјељом од 13:00 часова – до 05:00 часова наредног дана.

Уважавајући поруке грађана у вези са мјерама НКТ је позвало Управу полиције и остале надлежне органе да без изузетка санкционишу свако утврђено кршење наредби.

На листу лица изузета из забране кретања додате су особе запослене у страним дипломатско-конзуларним представништвима и особе које његују лица која усљед болести, стања или посљедица повреде нијесу способна да самостално обављају свакодневне животне активности, што се доказује потврдом коју издаје изабрани доктор ових лица.

Национално координационо тијело је дало сагласност Министарству здравља да продужи до 17. априла примјену привремених мјера донијетих средином марта и објављених у Службеном листу Црне Горе бр. 14, 15, 16, 17 и 18/2020.

Током сједнице НКТ је обавијештено о првом потврђеном случају инфекције корона вирусом у насељу Врела Рибничка на Конику.

Имајући у виду потенцијалну опасност даљег ширења вируса НКТ је у складу са препорукама Института за јавно здравље дало инструкције надлежним институцијама да предузму хитне мјере изолације и ограничења кретања изван стамбеног објекта у којем је потврђена инфекција.

НКТ је анализирало пуну укљученост и посвећеност локалних кризних штабова спречавању ширења корона вируса. Закључено је да наредних дана буде организован састанак Оперативног штаба за предсједницима свих локалних штабова са циљем пуне координације активности у периоду у којем се очекује врхунац епидемије.

Размотрен је допис Савјета за грађанску контролу рада полиције упућен предсједнику Владе. Уз захвалност на иницијативи Национално координационо тијело је констатовало да се већ спроводи већина препорука које се тичу заштите службеника полиције у смислу њихове снабдјевености заштитном опремом и средствима. Управи полиције је препоручено да у пуном капацитету имплементира све препоруке.

Национално координационо тијело за заразне болести се упознало и са интересовањем Омбудсмана поводом објављивања списка особа у самоизолацији. Констатовано је да је списак објављен уз сагласност Агенције за заштиту личних података и слободан приступ информацијама те да се НКТ оградило од других спискова који су се појављивали у јавности као и од садржаја интернет портала који су обавили податке о лицима у самоизолацији.

Поздрављена је подршка Удружења младих с хендикепом и Савеза слијепих Црне Горе упућена Националном координационом тијелу изражена у допису. У вези са изнијетим примједбама да све информације о превенцији корона вируса нијесу приступачне особама с оштећењем вида, да неке информације остају нејасне и неразумљиве особама с ријетким оштећењима као и онима с интелектуалним инвалидитетом НКТ је препоручило надлежним институцијама да у најкраћем року створе претпоставке да информације учини на адекватан начин доступнима особама с инвалидитетом.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?