Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шефица Оперативног штаба Весна Мирановић окупила предсједнике општина: Сви морају без преиспитивања слушати љекаре и поштовати мјере

Шефица Оперативног штаба за координацију реализације мјера за спречавање ширења корона вируса проф. др Весна Мирановић позвала је данас челнике свих локалних самоуправа да предузму све мјере из своје надлежности како би наша земља и у предстојећем периоду наставила да се успјешно суочава са пандемијом коронавируса.

„Оно што очекујем од грађана, а од вас као првих људи у својим срединама је да слушате без изузетка струку. Донијели смо и наставићемо да доносимо низ тешких одлука. Није било лако ставити у карантин цијели један град, али смо наишли на разумијевање градске управе Општине Тузи. Нема потребе преиспитивати да ли је угрожено одређено право наших грађана, јер су права на живот и здравље основна људска права која својим значајем превазилазе сва остала права“ – казала је проф. Мирановић на првом састанку са челницима црногорских локалних самоуправа.

Проф. Мирановић је рекла да је ово тренутак у којем љекари морају да се питају без изузетка.

„Политика је узмакла пред медицинском струком због изазова пред којима се налазимо. Свака држава у свијету на свој начин приступа рјешавању овог проблема, јер свака од њих узима у обзир своја културна достигнућа, менталитетске карактеристике свог подручја, ниво здравствене просвећености становника, начин на који људи прихватају препоруке. Ми смо народ који је по природи склон полемици и неповјерљив према струци. У овој ситуацији немамо времена за то, а вријеме је најважнији фактор. Онај ко на вријеме схвати колико смо угрожени, је у великој предности. Велика је предност наше државе што смо почели са примјеном мјера прије него што је откривен први случај корона вируса. Од нашег понашања у сљедеће двије до три седмице зависи шта ће се даље дешавати“ – рекла је проф Мирановић на првом састанку са предсједницима општинâ и Пријестонице Цетиње и представницима Главног града Подгорице.

Представници локалних самоуправа указали су на изазове у својим срединама и предложили начин њиховог превазилажења.

На састанку је констатовано да је најбољи начин дистрибуције свих видова подршке и донација централизација и дистрибуција преко локалних представништава Црвеног крста, те да се строго забрањује свако индивидуално иступање у овом смислу, као што је и препоручено од стране НКТ-а.

У конструктивној атмосфери указано је на могућности додатног ангажовања локалних служби – службеника комуналних полиција, инспекција и служби заштите и спашавања, у мјерама превенције које би могле бити предузете у предстојећем раздобљу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?